Свет

Конгресни комитет покренуо истрагу против Џозефа Бајдена

Истрага о опозиву дала би републиканцима у Представничком дому више овлашћења да истраже наводе да је Бајден профитирао од послова његовог сина Хантера док је био потпредседник
Конгресни комитет покренуо истрагу против Џозефа Бајдена© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Председник Представничког дома америчког Конгреса Кевин Макарти изјавио је да је подржао истрагу против председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена.

Истрага о опозиву дала би републиканцима у Представничком дому више овлашћења да истраже наводе да је Бајден профитирао од послова његовог сина Хантера док је био потпредседник.

"Данас сам наложио нашем Конгресном комитету да отвори званичну истрагу против председника Бајдена. Овај логични корак даће потпуну могућност нашим комитетима да прикупе све чињенице и одговоре за америчку јавност", рекао је Макарти на конференцији за новинаре, а преноси Си-Ен-Би-Си.

Истрагу ће водити представник републиканаца Џејмс Комер који председава Надзорним одбором Представничког дома, у координацији са председником Одбора за правосуђе Џимом Џорданом и Џејсоном Смитом који председава Одбором за средства.

Макарти је на конференцији за медије рекао да су претходно представници републиканаца открили, како их је назвао, озбиљне, невероватне оптужбе против председника Бајдена, које заједно стварају слику културе корупције, како је описао.

"Током наше истраге открили смо да председник Бајден јесте лагао америчку јавност о томе да није знао за послове своје породице у иностранству. Наши сведоци су изјавили да је председник учествовао у више телефонских разговора, имао контакте, ишао на вечере са пословним партнерима свог сина", рекао је Макарти.

Он је навео да извештаји из банке показују да је готово 12 милиона долара уплаћено члановима Бајденове породице и сарадницима преко више компанија, као и да амерички Трезор има податке о више од стотину уплата Бајденовој породици и њиховим сарадницима које су означене као сумњива активност.

Макарти је навео и да је Бајден користио своје службене канцеларије како би координисао активности са пословним партнерима свог сина Хантера.

"Упркос озбиљним оптужбама, изгледа да је председникова породица имала посебан третман који јој је омогућила председничка администрација. Третман који иначе не би добили да нису повезани са председником", истакао је Макарти.

Како је додао оптужбе какве су оне за злоупотребу службеног положаја, ометање и корупцију захтевају даљу истрагу због чега је наложио конгресним комитетима да покрену истрагу о опозиву.

"Американци заслужују да знају да службени положаји нису на продају и да савезна влада не сме да се користи за заташкавање деловања породице с којом је политички повезана. Ићи ћемо где год нас докази одведу", обећао је Макарти на крају свог обраћања новинарима.

Убрзо је стигла и прва реакција из Беле куће у којој је покретање истраге названо "екстремном политиком".

Специјални саветник председника Бајдена Јан Самс у објавио на друштвеним мрежама навео је да републиканци у Представничком дому девет месеци истражују америчког председника и да нису нашли доказе о злоупотребама, на шта су, како је навео, указали и чланови Макартијеве Републиканске странке.

"Он је обећао да ће организовати гласање о импичменту, али се сада предомислио јер нема подршку. Екстремна политика у најгорем издању", оценио је Самс.

image