Свет

Агенти ФБИ и ИРС позвани да сведоче у случају против Хантера Бајдена

До позива је дошло усред тврдњи да се са истрагом Хантера Бајдена намерно одуговлачило у корист актуелног председника Џозефа Бајдена
Агенти ФБИ и ИРС позвани да сведоче у случају против Хантера Бајденаwww.globallookpress.com © Saquan Stimpson - CNP/Consolidated News Photos

Републиканци у Конгресу су позвали владине агенте који су истраживали Хантера Бајдена да сведоче под заклетвом, након тврдњи узбуњивача да се са истрагом намерно одуговлачило у корист његовог оца и актуелног председника САД Џозефа Бајдена.

"Наши судски позиви који обавезују званичнике Бајденове администрације на сведочење су од кључне важности за разумевање како је председников син добио посебан третман од савезних тужилаца и ко је био коначан доносилац одлуке у том случају", рекли су председник Одбора за правосуђе Представничког дома Џим Џордан и председник Одбора за средства Џејсон Смит у заједничкој изјави.

Комитет за средства жели да саслуша директора теренских операција Управе за унутрашње приходе (ИРС) Мајкла Батдорфа, специјалног агента пореске управе Дарела Волдона и агенате ФБИ Томаса Собоцинског и Рајшију Холија.

Саслушања су заказана за 7. септембар. Одбор за правосуђе је затражио да разговара са 11 званичника ФБИ и Министарства правде.

Дејвид Вајс, државни тужилац Делавера, матичне државе Џозефа Бајдена, који је истраживао оптужбе за неплаћање пореза и незаконито поседовање оружја против председниковог сина, недавно је именован за специјалног саветника у овом случају.

Ова одлука је донесена након што је пропао предлог за споразум о признању кривице Хантера Бајдена, који би му обезбедио симболичну казну и свеобухватни имунитет за будуће тужбе.

Двојица републиканаца у Представничком дому усредсредила су се на тврдњу узбуњивача ИРС-а Герија Шеплија да Вајс није био тај који је одлучивао хоће ли бити подигнуте оптужбе против Хантера Бајдена.

Сам Вајс и државни тужилац Мерик Гарланд негирали су тврдње које је Шепли изнео под заклетвом.

Током викенда, "Политико" је открио да је адвокат Хантера Бајдена, Крис Кларк, звао људе на највишим инстанцама у Министарству правде између октобра 2022. и априла 2023. године, тврдећи да ће звати председника Бајдена као сведока одбране у случају које је покренуло његово Министарство правде против његовог сина, чиме би наводно наштетио угледу министарства.

Кларк је такође тврдио да све оптужбе против Хантера Бајдена представљају попуштање пред политичким притиском републиканаца и бившег председника Доналда Трампа.

Како је пренео овај лист, Кларк је ступио у контакт са замеником државног тужиоца Бредлијем Вајншајмером и изнео своју аргументацију за споразум о признању кривице, инсистирајући на најјачим могућим гаранцијама имунитета.

Две оптужбе за неплаћање пореза и она у вези са незаконитим поседовањем ватреног оружја су повезани са открићима са лаптопа Хантера Бајдена остављеног у сервису у Делаверу.

Иако је ФБИ добио приступ садржају тог рачунара 2019. године, постојање лаптопа је јавно објављено тек у октобру 2020. године, уочи председничких избора у САД.

Бајденови сарадници у оквиру председничке кампање су организовали 50 бивших америчких шпијуна да ову причу осуде као "руску дезинформацију", да би она убрзо била цензурисана, заједно са "Њујорк постом" који ју је објавио.

Џозеф Бајден је негирао да је учинио било какав преступ, док је Хантер на крају признао да је лаптоп био његов, али да се због константног конзумирања крека не сећа тог дела свог живота.

image