Свет

Тањи се нит на којој висе америчко-саудијски односи: Бајден поново у проблему због ОПЕК+

Саудијци показују да је тачно оно што је рекао бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристи - "ако нећете да имате добар однос са нама, ми ћемо онда имати добре односе са Русијом"
Тањи се нит на којој висе америчко-саудијски односи: Бајден поново у проблему због ОПЕК+© Saudi Press Agency/Keystone Press Agency

Нафта "брент" је премашила цену од 90 долара по барелу, први пут од прошлог новембра, а цене ВТИ нафте су такође скочиле на максимум у последњих 11 месеци. Поскупљења је узроковала одлука Саудијске Арабије и Русије да продуже ограничења производње нафте до краја године. 

Иако потез није неочекиван, изненађење је било то колико је ограничење продужено, објашњава "Оилпрајс" закључујући да су "највећи произвођачи нафте у ОПЕК+ престали да се играју". 

Хтели су веће цене, и то су и добили. 

Када су прошле године цене нафте скочиле због санкција које су САД и ЕУ увеле Русији, Бајденова администрација је морала да прода близу 200 милиона барела сирове нафте из стратешких резерви у покушају да стабилизује тржиште.

Новим потезом ОПЕК+ нит на којој висе америчко-саудијски односи додатно се излизала и стањила. Саудијци су јасно показали да њихови приоритети више нису у складу са приоритетима њихових дугогодишњих америчких савезника.

"Саудијци тренутно немају пуно пријатеља у Вашингтону. Постоји реалан ризик да они буду главни кривци ако Вашингтон пожели да окриви некога за високе цене на пумпама или за успоравање економије", рекао је за "Фајненшел тајмс" аналитичар Јурејжа групе Рад Алкадири.

Цене бензина расту, а најгоре је, међутим, што су цене дизела порасле за 40 одсто од маја, према подацима "Аргуса" на које се позива "Волстрит Џорнал". 

"Дизел је више погођен због врсте сирове нафте која се повлачи са тржишта. Саудијска нафта је важнија за дизел него лакша сирова нафта. Овај губитак има додатне негативне последице на економију", рекао је за амерички лист потпредседник аналитичке компаније "Вуд Мекензи" за рафинирије, хемијску и нафтну индустрију Алан Гелдер. 

Све указује на додатна затезања саудијско-америчких односа. У случају да чланство краљевине у БРИКС-у није довољно јасан показатељ, новим потезима се учвршћује идеја о новом спољнополитичком правцу Саудијске Арабије. 

Изгледи за енергетску безбедност САД у блиској будућности не обећавају, а то ће се превасходно одразити на шансе председника Џозефа Бајдена на изборима 2024. године, оценио је "Фајненшел тајмс".

Вашингтон мора да одржава добре односе са Ријадом, а за почетак треба да поправи ситуацију коју је закувао председник Бајден када је окривио Саудијце за прошлогодишњи раст цена, затим им запретио, а онда отишао у Џеду и при поздраву ударио песницом престолонаследника Мухамеда – што је потез који су многи оценили као кап која је Саудијцима прелила чашу. 

Још већи проблем за Бајденову администрацију је то што су нафтне резерве најниже у последње четири деценије, а допуна коју је Бела кућа обећала никада није спроведена, чак ни када су цене биле у рангу који је администрација желела.

Како оцењује "Оилпрајс", окривљавање Саудијаца није успело први пут, а неће успети ни овај пут. Кривицу не могу да свале ни на Русе, будући да су их претерано искоришћавали као сталног кривца, што умањује ефекат у јавности. Дакле, не постоје погодне мете које би администрација председника САД могла да окриви за високе цене. 

Саудијци, који су раније били поуздан добављач сирове нафте и геополитички савезник, сада показују да је тачно оно што је рекао бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристи - "ако нећете да имате добар однос са нама, ми ћемо онда имати добре односе са Русијом".

Други велики добављачи тешке сирове нафте неопходне за производњу дизела су земље под америчким санкцијама, са значајним изузетком Канаде, чија влада није нарочито склона подржавању нафтне индустрије.

image