Русија

Путин и Мухамед бин Салман о БРИКС-у и стабилности глобалног енергетског тржишта

Председник Русије обавио је телефонски разговор са престолонаследником Саудијске Арабије Мухамедом бин Салманом ал Саудом
Путин и Мухамед бин Салман о БРИКС-у и стабилности глобалног енергетског тржиштаwww.globallookpress.com © Ministry of Energy Russia/via Globallookpress.com

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са престолонаследником Саудијске Арабије Мухамедом бин Салманом ал Саудом који се руској страни захвалио на доследној подршци у захтеву Ријада да се придружи БРИКС-у.

Путин је срдачно честитао саудијском руководству одлуку донету на самиту БРИКС-а у Јоханесбургу када су, поред Саудијске Арабије, позив за придруживање организацији добиле и Аргентина, Египат, Иран, Етиопија и Уједињени Арапски Емирати.

Лидер Русије је информисао Мухамеда бин Салмана о приоритетима руског председавања БРИКС-ом 2024. године, наводи се на сајту Кремља.

Русија и Саудијска Арабија имају квалитетну интеракцију у формату ОПЕК+, а одлука о смањењу производње нафте у комбинацији са добровољним ограничавањем снабдевања сировинама омогућиле су да се обезбеди стабилност глобалног енергетског тржишта, констатовали су током разговора.

Било је речи о развоју сарадње Москве и Ријада, размотрено је неколико актуелних питања даљег продубљивања сарадње у трговинској, економској, транспортној, логистичкој и инвестиционој области.

Договорено је да се лични контакти наставе.

image