Свет

Америчка партија тражи старатељство над Бајденом: Стање му је алармантно

Одлуке које се доносе у Овалном кабинету и на Сенату имају далекосежне импликације, утичући и на унутрашњу политику и на међународне односе. Ако појединци који доносе ове одлуке нису у свом најбољем когнитивном стању, последице би могле бити страшне, наглашава ова партија
Америчка партија тражи старатељство над Бајденом: Стање му је алармантноwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - CNP/Consolidated News Photo

Америчка Либертаријанска партија, иако није једна од две водеће партије у тој држави решила је да преузме ствар у своје руке, и затражи старатељством над председником државе Џозефом Бајденом и како кажу - "излапелим" републиканским лидером у Сенату Мичом Меконелом.

Разлог за то су, како наводе, гафови, пропусти у памћењу и некохерентне изјаве политичара.

"Пре него што ово одбаците као политички театар, саслушајте нас. Ментална оштрина и опште здравље лидера наше нације нису ствари које треба олако схватити. Када знаци когнитивног пада постану очигледни, то није само лично питање, то постаје питање националне безбедности", упозоравају Либертаријанци.

Испади двојице званичника за њих представљају озбиљне "црвене заставе".

"Одлуке које се доносе у Овалном кабинету и на Сенату имају далекосежне импликације, утичући и на унутрашњу политику и на међународне односе. Ако појединци који доносе ове одлуке нису у свом најбољем когнитивном стању, последице би могле бити страшне", наглашава ова партија.

Бајденово стање је како кажу, алармантно- од заборављања имена, до изговарања глупости или руковања с ваздухом, стање америчког лидера поставља легитимна питања је ли он способан да обавља најважнију функцију у држави.

Ни Меконел није ништа бољи, а како додају Либертаријанци, његове јавне наступе обележиле су контрадикторне изјаве, недостатак фокуса, а више пута се буквално укочио на конференцијама за штампу. Он, као вођа мањине у Сенату има значајан утицај, и ако није дорастао задатку, то је, како сматра Либертаријанска партија- проблем читаве Америке.

"Поред лако уочљивих менталних и физичких нестабилности обојице, неодбрањивог дуга од 4,8 милијарди долара, континуираног учешћа у непобедивом прокси рату у Украјини, сумњивих и потенцијално криминалних пословних и политичких веза, и недостатка свести о држави, питање преузимања старатељства је питање крајне хитности", истичу Либертаријанци.

Преузимање старатељства, односно "конзерваторство" је правни механизам који је осмишљен да заштити појединце који не могу да се брину о себи. Познат је случај певачице Бритни Спирс која је годинама, док то није побила на суду, била под старатељством свог оца, који је све одлуке доносио уместо ње.

"Иако је то екстремна мера, верујемо да ова ситуација то захтева. Либертаријанска партија предузима овај корак како би послала јасну поруку: ментално здравље наших лидера је приоритет који треба да превазиђе политичка опредељења", указује ова странка.

То је, како истичу, позив за буђење и гласачима и политичарима да дају приоритет менталној способности својих лидера која треба да буде квалификација о којој се не може преговарати.

"Тражимо правног заступника у овим стварима у Вашингтону како бисмо што пре могли да наставимо са поступком. Ако сте вашингтонски адвокат и заинтересовани сте да нам помогнете, обратите нам се се. Такође подстичемо и друге оштећене да поднесу захтев за старатељство што је могуће више неспособних геријатријских чланова савезне владе", закључује Либертаријански национални комитет.

image