Свет

Нова теорија о атентату на Кенедија: Огласио се сведок након 60 година

Ландисов исказ указује на могућност да је постојало више од једног наоружаног нападача
Нова теорија о атентату на Кенедија: Огласио се сведок након 60 годинаGetty © Photo by Mark Wilson/Getty Images

Некадашњи обавештајац Пол Ландис, који је био задужен да штити бившу прву даму САД Џеки Кенеди, и налазио се надомак Џона Ф. Кенедија када је убијен у Даласу, изразио је сумњу у налазе Воренове комисије у вези с атентатом на председника Америке.

У недавном интервјуу "Њујорк тајмсу" бацио је сумњу на извештај о "магичном метку" који је прошао кроз Кенедијево тело пре него што је погодио тадашњег гувернера Тексаса Џона Коналија Млађег, и тако допринео бројним теоријама које оспоравају званични извештај америчке владе и ЦИА да је за смрт тадашњег председника одговоран један нападач, Ли Харви Освалд.

Наиме, Ландис тврди да је чуо више пуцњева док се налазио иза лимузине у којој је био председник када је погођен у главу. Након атентата је са задњег седишта тог возила покупио готово сасвим очуван метак.  

Бивши обавештајац је понео метак у болницу у коју је одведен Кенеди, јер је веровао да би неко могао да га отуђи.

У интервјуу је сугерисао да су истражитељи веровали да је "магични метак" погодио и бившег председника и гувернера Тексаса јер су га пронашли на носилима на којима је лежао Конали, док се у ствари радило о метку који је Ландис накнадно донео и ту га и оставио.

Додао је и да не верује да је тај метак погодио Кенедија у леђа и потом изашао напоље, те пао на под лимузине.

"Тај метак је био важан доказ и нисам желео да се загуби, зато сам га узео", изјавио је Ландис.

Открио је и да након атентата није било никог да обезбеди место убиства, јер су се сви агенти бавили председником.

Да је у закључку Воренове комисије наведена погрешна локација проналаска метка схватио је тек 2014. и од тада се консултовао с неколико званичника који су се ограђивали чињеницом да је Ландис пре више деценија поднео извештаје у којима је помињао само вишеструку пуцњаву, али не и метак који је донео у болницу.

Објашњавајући зашто се није с овим у вези огласио 60 година, бивши агент је рекао да није желео да говори о томе, уплашио се, преиспитивао се да ли је урадио нешто лоше, напустио је службу неколико година после атентата.

Ландисов исказ указује на могућност да је постојало више од једног наоружаног нападача јер, ако "магични метак" није погодио и Кенедија и Коналија, теорија једног метка је погрешна, а то пак иде у прилог закључку ФБИ-ја да Освалд није имао довољно времена да пуца заредом – да погоди гувернера након што је већ погодио Кенедија.

image