Свет

Четири земље ЕУ продужавају забрану увоза украјинских производа?

Мађарска, Румунија, Бугарска и Словачка ће у случају истека мораторијума на увоз житарица из Украјине 15. септембра, проширити ограничења на увоз производа из те земље на националном нивоу, изјавио је мађарски министар пољопривреде Иштван Нађ
Четири земље ЕУ продужавају забрану увоза украјинских производа?www.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Мађарска, Румунија, Бугарска и Словачка ће, у случају истека мораторијума на увоз житарица из Украјине 15. септембра, проширити ограничења на увоз украјинских пољопривредних производа на националном нивоу, рекао је министар пољопривреде Мађарске Иштван Нађ.

Наиме, Нађ ​​се у уторак састао са колегама из Румуније, Бугарске и Словачке и разговарао о перспективи продужења забране увоза украјинских пољопривредних производа, која истиче 15. септембра. Раније је саопштено да је кабинет министра Пољске својом резолуцијом забранио увоз жита из Украјине након овог датума, без обзира на одлуку Европске комисије.

"Договорили смо се са румунским, бугарским и словачким колегама да, ако не дође до одлуке Брисела да се продужи мораторијум на увоз украјинског жита, наставимо појединачно, у оквиру националних надлежности, да координишемо овим процесом. Желео бих да напоменем да се тада забрана увоза неће односити на четири производа, већ ће та листа бити проширена", казао је Нађ, преносе "РИА Новости".

Мађарска је у априлу, пре увођења ограничења, на листу производа забрањених за увоз из Украјине, поред житарица и уљарица, додала месо, живину, јаја, поврће, мед, пекарске производе, шећер и вино.

Подсетимо, премијери пет земаља Европске уније су се крајем марта обратили шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен са захтевом да се умеша у кризу изазвану приливом житарица из Украјине.

У писму премијера Пољске, Мађарске, Румуније, Бугарске и Словачке наводи се да су "проблеми повезани са значајним повећањем понуде украјинских производа на тржишту земаља-чланица ЕУ, а посебно оних која се граниче са Украјином".

Конкретно дошло је до невиђеног раста увоза житарица, уљарица, јаја, живине, шећера, сока од јабуке, бобичастог воћа, јабука, брашна, меда и тестенина.

image