Свет

Европска комисија забранила извоз украјинских житарица у пет земаља ЕУ

Мере се тичу само четири пољопривредна производа - пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета, пореклом из Украјине, а имају за циљ ублажавање проблема у Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој
Европска комисија забранила извоз украјинских житарица у пет земаља ЕУwww.globallookpress.com © IMAGO/Uwe Meinhold

Европска комисија забранила је извоз украјинског жита у пет источноевропских земаља од 2. маја до 5. јуна, истовремено дозвољавајући транзит и извоз у друге земље чланице ЕУ, наводи се у саопштењу ЕK.

"Европска комисија је данас усвојила ванредне и привремене превентивне мере на увоз ограниченог броја производа из Украјине. Мере се тичу само четири пољопривредна производа - пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета, пореклом из Украјине. Оне имају за циљ ублажавање логистичких проблема у вези са овим производима у Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој", наводи се у тексту, преноси ТАСС.

Додаје се да ће мере ступити на снагу 2. маја и трајаће до 5. јуна 2023. Током тог периода, пшеница, кукуруз, семе уљане репице и сунцокрета пореклом из Украјине могу да се пуштају у слободан промет у свим државама ЕУ осим поменутих пет земаља.

"Производи могу да наставе да циркулишу или пролазе кроз ових пет држава чланица путем заједничког царинског транзита у земљу ЕУ или ван ЕУ", наводи се у саопштењу. 

Мере Комисије такође укључују и пакет подршке вредан 100 милиона евра пољопривредницима ових пет држава. 

Поменуте земље су се обавезале да ће укинути једностране забране увоза пољопривредних производа из Украјине, додаје ЕК.

У априлу 2023. Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка су једнострано одлучиле да забране увоз пољопривредних производа из Украјине због пренатрпаности њихових тржишта, што је локалне пољопривреднике довело на ивицу пропасти.

ЕК, која је иначе задужена за трговину унутар ЕУ, рекла је да би могла да продужи рестрикције увоза житарица у ових пет земаља уколико се ванредне околности наставе.

image