Свет

Наводни кинески шпијун се састајао са шефом кабинета британског министра

У марту ухапшен под сумњом да је вршио шпијунажу
Наводни кинески шпијун се састајао са шефом кабинета британског министраGetty © Peter Summers

Истраживач запослен у доњем дому британског Парламента који је осумњичен да је кинески шпијун састајао се са британским министром, како би разговарали о амандманима на кључни закон који се односи на Кину, објавио је "Политико".

Он је у марту ухапшен под сумњом да је вршио шпијунажу, али није оптужен и протестује наводећи да је невин.

На састанку, који је одржан почетком године, са шефом кабинета министра Алексом Бургартом био је у пратњи посланика Торијеваца, а како би разговарали о предложеним амандманима посланика на закон о набавкама, који су осмишљени како би пооштрили политику Велике Британије према Кини.

Предлог закона о набавкама уводи нова правила за фирме које се такмиче за контакте са владом и јача овлашћења министара да искључе компаније које се сматрају ризиком за националну безбедност.

Званичник Вајтхола је рекао да на састанку који је одржан у парламенту и који је трајао мање од сат времена није било речи о осетљивим владиним информацијама.

Истраживач није оптужен ни за какав злочин и инсистирао је у изјави преко својих адвоката да је потпуно невин. Пуштен је уз полицијску кауцију до октобра. Он је ухапшен заједно са још једним мушкарцем према Закону о службеним тајнама у марту, потврдила је полиција прошлог викенда.

У јуну су се министри Велике Британије сагласили да измене Предлог закона о набавкама након притиска кинеских јастребова на торијевске клупе.

Промене су укључивале обавезу објављивања временског оквира за уклањање сигурносних камера које су направиле компаније, а које подлежу кинеским законима о националној безбедности са "осетљивих сајтова централне владе".

Влада Уједињеног Краљевства се такође сложила да створи јединицу за набавку, која ће надгледати будуће одлуке о набавкама кроз призму националне безбедности.

Предлог закона је требало да одобри Доњи дом ове недеље у измењеном облику.

image