Свет

"Глобал тајмс": Британски парламент и "кинески балон"

Кинески лист указује на везу наводне шпијунске афере у Вестминстеру с тренутком отопљавања односа двеју земаља
"Глобал тајмс": Британски парламент и "кинески балон"© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Коментаришући превирања о британском парламенту око питања "кинеског шпијуна" – 28-годишњег Британца који је у марту ухапшен због наводног кршења Закона о службеним тајнама Уједињеног Краљевства да би у септембру било откривено да је он директор парламентарне Кинеске истраживачке групе, дакле да има посланичку пропусницу, а претходно је неко време радио у Кини, па је самим тим шпијун – "Глобал тајмс" примећује, као уосталом и острвски медији, да се афера дешава у тренутку када Велика Британија настоји да поправи свој однос с кинеском владом.

Наиме, министар спољних послова УК Џејмс Клеверли недавно се вратио из Кине – била је то посета највишег острвског званичника Кини од 2018. године.

"На неки начин ова ситуација помало подсећа на 'кинеско-амерички инцидент с балоном' који се догодио у фебруару ове године.У САД и Великој Британији постоје појединци или снаге специјализоване за саботирање односа с Кином. Они користе разне тактике као што су стварање проблема ни из чега, искривљивање чињеница и збуњивање јавности. Они покрећу 'политички лов на вештице' у својим земљама, фокусирани су на појединце који гаје пријатељске или рационалне ставове према Кини", указује кинески лист близак Комунистичкој партији Кине.

Појединци који истрају у одржавању пријатељског и прагматичног приступа према Кини суочавају се с немилосрдним прогоном од антикинеских снага. Управо се Клеверли нашао на удару критика због става да је неопходно ангажовање с Кином, док је његов колега, министар финансија Џереми Хант држан за шпијуна због залагања за разговоре с Пекингом и јер му је жена Азијка.

"Само потпун и темељан антикинески и антикомунистички став сматра се једином прихватљивом 'политичком коректношћу'", истиче се у уводнику "Глобал тајмса", те додаје да је у овом случају стварност јасно другачија од онога што су британски политичари и обавештајне агенције разгласили као "кинески шпијуни свуда". Управо због недостатка доказа они су очајни и праве велику ствар од горепоменутог случаја који не може да издржи правно испитивање.

"Влада премијера Ришија Сунака очигледно види штету коју је екстремно размишљање према Кини донело Великој Британији и намерава да измени односе између Кине и УК. Међутим, искривљено британско политичко окружење је у великој мери ограничило простор и обим у коме се ово може спровести. При томе ово укључује дубоку координацију са стратегијом САД, размирице унутар УК, као и измену већ успостављене антикинеске атмосфере", закључује кинески лист.

"Фајненшел тајмс" је претходно објавио да се Сунак састао с кинеским премијером Ли Ћиангом на самиту Г20 у Њу Делхију када је изразио "забринутост због кинеског уплитања у парламентарну демократију Уједињеног Краљевства", док је посланицима у Лондону рекао да је запрепашћен због извештаја о кинеској шпијунажи у Вестминстеру и обећао да ће "бранити демократију и сигурност".

image
VV inauguration
banner