Свет

"Глобал тајмс": Канада жели да дигне руке од Америке

У канадским медијима све се више говори о наводној потреби Отаве да се "угледна на Вашингтон" када је у питању политика према Кини
"Глобал тајмс": Канада жели да дигне руке од Америкеwww.globallookpress.com © Gong Wenbao

Канадски Си-Би-Си пренео је да ће ова земља ускоро објавити "дуго одлаган" извештај о стратегији за индо-пацифички регион. Како наводи овај медиј, није никакво изненађење то што су канадски министри у последње време толико путовали у Вашингтон, где се разговара о продубљену канадско-америчке сарадње, али и о потреби за удаљавањем од Кине.

У канадским медијима све се више говори о наводној потреби Отаве да се "угледна на Вашингтон" када је у питању политика према Кини, као и да се канадска спољна политика све више усаглашава са политиком администрације председника Џозефа Бајдена. Уколико заиста буде тако, то је разочаравајуће, коментарише кинески "Глобал тајмс".

Како се наводи у канадским медијима, извештај о стратегији за индо-пацифички регион више је пута одлаган зато што у самој канадској влади не постоји консензус по питању политике ове државе према Кини. Премијер Џастин Трудо наводно је покушао да поправи односе на Пекингом и потисне идеју раскидања трговинских односа са Пекингом, али у томе није имао превише успеха.

Вашингтон је јасно показао незадовољство и недостатак стрпљења за Отавину "спорост" у формулисању индо-пацифичке стратегије. Амерички амбасадор у Канади Дејвид Коен изјавио је да сви чекају да Канада објави стратегију за Кину, док је часопис "Нешнел интерест" критиковао Канаду, назвавши је "разочаравајуће млитавим савезником" због залагања за "неутралну стратегију" по питању Кине.

Јасно је да су недавни антикинески потези Канаде последица притисака из Вашингтона, наводи кинески медиј. Али као независна и суверена држава, Канада би требало да доноси сопствене одлуке.

У одређеној мери овакав развој догађаја не изненађује, закључују у "Глобал тајмсу". Као велика али ретко насељена држава, Канада је економски и безбедносно зависна од свог јужног суседа. Вашингтон се никада није либио да "притисне" Отаву када су смарали да је то неопходно. Али бити под америчким притиском је једна ствар, а својевољно подилажење Вашингтону нешто је сасвим друго.

Канада није једина држава под америчким притиском, али мало ко је био спреман да на тај начин својевољно напусти сопствену дипломатску независност као што Канађани то тренутно чине. Отава је некада успешно балансирала између супротстављених интереса, тако да нема разлога да овог пута тек тако одустане, наводе на кинеском порталу.

Канада није педесет прва држава Сједињених Америчких Држава и није обавезана да се понаша као амерички вазал. Неминовно је да ће Канада, уколико настави да слепо прати америчку спољну политику, полако изгубити своју дипломатску сувереност. Нажалост, ово се већ дешава, пошто је под притиском САД Канада започела да спроводи антикинеску политику, попут прекидања пословних односа под изговором националне безбедности.

Уколико буде наставила да спроводи овај самодеструктиван план, Канада ће покварити не само своје економске односе са Кином, већ ће угрозити и свој положај на светској сцени.

image