Економија

Канада тражи мигранте

Канада ће примати по пола милиона досељеника годишње до 2025. како би попунила упражњена радна места
Канада тражи мигрантеwww.globallookpress.com © Antonin Vincent / Dppi/Dppi

Канада намерава да прими око пола милиона досељеника годишње до 2025. године да би надокнадила мањак домаће радне снаге, рекао је министар за имиграције Шон Фрејзер.

"Наш економски потенцијал не може да постигне максимум ако нема досељавања", изјавио је Фрејзер.

Више од 900.000 радних места је упражњено у многим секторима, а незапосленост је последњих месеци пала на историјско низак ниво и у септембру је износила 5,2 одсто.

Отава зато намерава да одобри стални боравак за 465.000 особа у 2023. години, 485.000 у 2024. и 500.000 у 2025. години.

Канадска влада намерава да поправи програме селекције потенцијалних досељеника да би боље одговорила на велике мањкове радне снаге у здравству, на специјализованим пословима, у производњи као и у сектору науке, технологије, инжењерства и математике.

Циљ је да до 2025. године више од 60 одсто укупних досељеника буду економски мигранти, рекао је Фрејзер.

Канада је 2021. године примила више од 405.000 имиграната, што је највећи број који је икад примила у једној години. Скоро једна четвртина Канађана рођена је у иностранству. 

Конзервативни критичар имиграције Том Кмиец поставио је питање да ли ће влада заиста бити у стању да испуни своје намере.

Кмиец је приметио да у одељењу за имиграцију има 2,6 милиона апликација које чекају да буду обрађене. Предато је око 1,6 милиона захтева за привремени боравак, а око 615.000 људи траже стални боравак.

"Сада причају о покушају да доведу пола милиона миграната годишње. Једноставно им не верујем да ће то моћи. И то је потпуно неправедно за људе који се пријављују и надају се разумном временском оквиру да ће их примити", сматра Кмиец.

image
VV inauguration
banner