Свет

Канада: Кинеске инвестиције су претња националној безбедности

Ово је неосновано етикетирање и нарушавање сарадње две земље, одговара Кина
Канада: Кинеске инвестиције су претња националној безбедностиwww.globallookpress.com © Adrian Wyld

Канада је наредила Кини да одмах прода свој удео у три канадске рударске компаније, јер је потреба за улагањима у рударски сектор у супротности са све већом бригом за националну безбедност.

"Иако Канада наставља да охрабрује директне стране инвестиције, деловаћемо одлучно када те инвестиције угрозе нашу националну безбедност и наше ланце снабдевања минералима, како у земљи, тако и у иностранству", изјавио је канадски министар индустрије Франсоа-Филип Шампањ.

Кина је овај потез Канаде оценила као "нарушавање сарадње између две нације и покушај да се наруше глобални ланци снабдевања."

"Кина позива Канаду да заустави неосновано етикетирање кинеских компанија у Канади и обезбеди фер, непристрасно и недискриминаторно пословно окружење", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Зхао Лијиан, додајући да ће Пекинг бранити права и интересе кинеских компанија у иностранству.

Наредба долази након вишеструких провера канадске националне безбедносне и обавештајне агенције, које су утврдиле да три компаније морају напустити канадску рударску индустрију због националне безбедности.

Кинеске инвестиције као "претња глобалној безбедности"

Суштински важни минерали укључују литијум, кадмијум, никл и кобалт, а неопходни су за технологију чисте енергије, укључујући турбине, електричне аутомобиле и соларне панеле. Осим тога, користе се и у производњи лаптопова и пуњивих батерија. 

Последњих година Кина је постала највећа рафинерија и прерађивач кључних минерала, градећи огроман ланац снабдевања који користи сировине из прекоморских рудника. 

Са друге стране, Канада има велика, али углавном неразвијена налазишта никла и кобалта, па зато кинеске компаније доносе све већи удео страних инвестиција у том сектору.

Канадску рударску компанију "Нео литијум корп" преузела је кинеска државна компанија "Зиђин мајнинг груп ко", што је изазвало парламентарна саслушања о могућим претњама које кинеске инвестиције могу да представљају за националну безбедност. 

Одлука да кинеске компаније морају да продају свој удео дошла је убрзо након што је Отава пооштрила правила за директне стране инвестиције у овом сектору. Промена правила подразумева да ће се улагања државних фирми одобравати само "изузетно" и да ће се односити не само на преузимања, већ и на мала улагања.

Забринуте због растуће доминације Кине, нације су се удружиле, пише "Гардијан" и подсећа да су Британија, Канада, САД и Аустралија успоставиле глобално партнерство како би осигурале приступ најважнијим минералима.

Односи између Кине и Канаде остали су напети још од хапшења Сабрине Менг Венџоу, ћерке оснивача компаније "Хуавеј" и канадских бизнисмена Мајкла Коврига и Мајкла Спејвора 2018. Извештаји да Кина управља тајним полицијским станицама унутар Канаде довели су до истраге федералне полиције, што је додатно захладнело односе две земље.

image