Свет

Несташица лекова у Француској и Немачкој: Ситуација је забрињавајућа

Из Удружења фармацеута Северне Рајне захтевају да се снабдевање лековима стави у фокус и да држава за то сноси одговорност, а да "економија сада мора да оде у други план"
Несташица лекова у Француској и Немачкој: Ситуација је забрињавајућаwww.globallookpress.com © Annette Riedl

Несташице у снабдевању лековима у Немачкој су велике, а према подацима Удружења фармацеута, свакодневно је погођено 1,5 милиона грађана, пише "Шпигл". 

Многи од њих су последњих месеци осетили несташицу, па су звали су апотеке или тражили од лекара да им препишу алтернативне антибиотике, пошто нису могли да нађу првобитно преписане препарате.

Из Удружења фармацеута Северне Рајне упозоравају да је снабдевање повремено угрожено, пре свега када су у питању антибиотици, којих тренутно нема довољно, а морају брзо да стигну до пацијента.

Председник Удружења Томас Прејс захтевао је да се снабдевање лековима стави у фокус и да држава за то сноси одговорност, а да "економија сада мора да оде у други план".

Савезни министар здравља Карл Лаутербах најавио је да ће у јесен и зиму  предузети мере против несташице лекова за децу. О томе ће на састанку у Берлину разговарати представници лекара, апотека и фармацеутске индустрије. 

Он је већ истакао да би могла да настане напета ситуација са снабдевањем антибиотицима и другим лековима. Прошле зиме, после таласа зараза, ескалирали су, између осталог, проблеми са снабдевањем сирупима за температуру и за кашаљ.

С обзиром на приближавање хладне сезоне, Федерални завод за лекове и медицинска средства већ је објавио "хитну листу" 30 дечијих лекова који би требало приоритетно да се набаве.

Главни фокус је на брзим, краткорочним мерама предострожности, наводи "Шпигл". У том циљу, крајем јула ступио је на снагу закон против несташице. Он обавезује на стварање вишемесечних залиха лекова који се најчешће користе, што би служило као сигурносни тампон. Закону, ипак, треба времена да ступи на снагу. 

Немачко друштво за дечју и адолесцентну медицину недавно је упозорило да брига о деци треба да буде "отпорна на зиму". Они су забринути да би несташице могле да се понове и у предстојећој сезони инфекција. 

Француска: Несташице су трајне, то је забрињавајуће

Слични проблеми јављају се и у Француској. Скоро сваки дан се на листи (не)доступних лекова коју ажурира Национална агенција за безбедност лекова (АНСМ) појављује нови медикамент, наводи "Монд".

Прошлу зиму је обележила несташица амоксицилина и парацетамола која је изазвала велику пажњу, а ситуација је и сада далеко од идеалне.

Последњих недеља, никада није било теже доћи у апотекама до флеканида, антиаритмичког лека који је важан за око 380.000 људи који пате од поремећаја срчаног ритма. 

Филип Бесет, председник Федерације фармацеутских синдиката Француске, каже да су прекиди у снабдевању постали пошаст која погађа све врсте лекова.

"Несташице су трајне, то је забрињавајуће", кажу из главног синдиката лекара опште праксе.

Из Националне агенције за безбедност лекова истичу да су овог лета тензије наставиле да расту, посебно у вези са кардиолошким лековима. 

Флеканид је само најновији у нису лекова који недостају, а реч је о леку чији би прекид коришћења вероватно угрозио виталну прогнозу пацијента у кратком или средњем року. 

Из Агенције поручују да, ипак, не могу да праве поређење и да је недостатак било ког лека проблематичан. 

image