Свет

Пољска: 23 смртна случаја повезана са легионарском болешћу у околини НАТО базе

Епидемија легионарске болести, узроковане бактеријом легионела, избила је 17. августа у Жешову, главном граду подкарпатског војводства и стратешком чворишту НАТО-а
Пољска: 23 смртна случаја повезана са легионарском болешћу у околини НАТО базеwww.globallookpress.com © Federico Gambarini/dpa

У Пољској су до 11. септембра пријављена укупно 23 смртна случаја повезана са легионарском болешћу, саопштила је данас Светска здравствена организација (СЗО).

Укупно је пријављено 166 случајева болести, навео је СЗО и додао да од 7. септембра није пријављен ниједан нови случај, пренео је Ројтерс.

Легионарска болест, узрокована бактеријом легионеле, може довести до тешког облика упале плућа.

Епидемија легионарске болести, узроковане бактеријом легионела, избила је 17. августа у Жешову, главном граду подкарпатског војводства и стратешком чворишту НАТО-а, што је довело до истраге служби безбедности, како би се утврдио извор заразе.

Према наводима СЗО, најчешћи облик преношења је удисање контаминираних аеросола произведених у спрези са воденим спрејевима, млазницама или преко контаминираних извора воде.

У августу су власти саопштиле да је Агенција унутрашње безбедности Пољске истраживала да ли избијање легионарске болести може бити резултат намерне контаминације водоводног система.

Извор инфекције још није идентификован и у току је истрага како би се открио извор епидемије, саопштила је СЗО.

image