Србија и Балкан

Звечан: Пољска јединица Кфора обезбеђује зграду општине

Након инцидента који се догодио 29. маја у Звечану, Кфор је расподелио своје војнике у кругу општинске зграде и поставио металну жицу и ограду око објекта
Звечан: Пољска јединица Кфора обезбеђује зграду општине© TANJUG/ DOPISNIK KiM

У Звечан су стигли припадници пољских јединица Кфора где ће уместо летонског контингента обезбеђивати простор око зграде општине Звечан.

Након инцидента који се догодио 29. маја, током протеста Срба због наметања нелегитимно изабраних албанских градоначелника и упада специјалаца косовске полиције у општинске зграде на северу, када је повређено 25 мировњака и више од 50 Срба, Кфор је расподелио своје војнике у кругу општинске зграде и поставио металну жицу и ограду око објекта.

Припадници турске јединице Кфора преузели су обезбеђивање простора око зграде општине Звечан 27. јуна, а њих су 31. августа заменили летонски војници. Тада је метална ограда која је постављена испред зграде повучена 30 метара уназад.

Генерални секретар НАТО-a Јенс Столтенберг недавно је после састанка са председницом Косова Вјосом Османи у Бриселу поручио да КБС не може на север без дозволе Кфора и по први пут упутио захтев да Косовска полиција координира све своје акције на том подручју Косова са овом мисијом.

image