Свет

Придњестровље забринуто због НАТО вежби у близини безбедносне зоне: Стање алармантно

Војне вежбе румунских, америчких и молдавских војника одржаће се од 10. до 22. септембра
Придњестровље забринуто због НАТО вежби у близини безбедносне зоне: Стање алармантноwww.globallookpress.com © Britta Pedersen

Придњестровље је забринуто због војних вежби Молдавије и НАТО снага у близини зоне безбедности, јављају данас из ове непризнате републике.

Зона безбедности, подсетимо, налази се између званичних власти у Кишињеву и Тираспоља, и у њој су распоређени, између осталог, и руски војници. Њихов циљ су сигурност и мир у зони придњестровско-молдавског конфликта.

Руски мировни контингент населио је ову зону 1992. године, а данас, према званичним подацима руског Министарства одбране, тамо се налази 441 војник Руске Федерације, 453 војника Молдавије, 490 војника Придњестровља и 10 војних посматрача из Украјине.

Мировни контингент извршава своје задатке путем праћења, контроле и прегледа возила и лица, који улазе и излазе из безбедносне зоне. 

Поводом поменутих војних вежби Молдавије и НАТО-а, прес служба Министарства одбране Молдавије раније је саопштила да ће на територији републике од 10. до 22. септембра бити одржане војне вежбе молдавских, америчких и румунских војника. 

Ипак, из Придњестровља поручују да је стање алармантно, јер вежбе претпостављају коришћење ватреног оружја и артиљеријских система, што може изазвати нове проблеме. 

"У условима тешке и алармантне ситуације у региону, придњестровска делегација са жаљењем мора да констатује да је спровођење мултинационалних војних вежби крајње узнемирујући фактор, који може дестабилизовати ситуацију у зони безбедности", поручују из Тираспоља. 

image
VV inauguration
banner