Свет

Америка против насиља: Број пуцњава у школама у САД се удвостручио у протеклој школској години

У новом извештају Националног центра за статистику образовања се наводи да се у школској 2021-2022. години 188 пуцњава, у односу на претходни максимум од 93 инцидента
Америка против насиља: Број пуцњава у школама у САД се удвостручио у протеклој школској годиниGetty © Scott Olson/Getty Images

Учесталост пуцњава у школама у САД достигла је нови максимум у периоду између 2021. и 2022. више се него удвостручила у односу на претходни максимум, указују новообјављени подаци америчких институција.

У најновијем годишњем извештају Националног центра за статистику образовања (НЦЕС), у наведеном периоду се догодило 188 пуцњава, у односу на 93 избројаних у претходном извештају.

Пуцњаве у школама у САД постале су драстично учесталије у протеклој деценији. Док је НЦЕС избројао "само" 17 за школску 2010-2011. годину, број оваквих инцидената у континуираном је порасту од 2015. године, иако су америчке власти најскорије податке назвале "изузетком".

Агенција за статистику је такође упозорила читаоце да тумаче налазе "са опрезом", имајући у виду велико одступање од налаза из претходних година.

У школама у САД је у скорије време пријављен низ оваквих инцидената.

Једног запосленог на Универзитету Северне Каролине убио је наоружани мушкарац у кампусу крајем августа. Шест особа је погинуло у масовној пуцњави која се догодила у основној школи у Нешвилу, Тенеси.

Прошлог месеца, један шеснаестогодишњи дечак је погинуо и неколицина других је рањена у пуцњави током средњошколске утакмице у Оклахоми.

image