Свет

Трансродна особа упала у хришћанску школу у Тенесију, убила троје деце и троје одраслих (ВИДЕО)

Шест особа погинуло у новој пуцњави у школи у САД
Трансродна особа упала у хришћанску школу у Тенесију, убила троје деце и троје одраслих (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/John Amis

Тешко наоружани 28-годишњак убио је троје деце и троје одраслих запослених у приватној хришћанској школи у Нешвилу. Полиција Тенесија убила је нападача који је идентификован као Одри Хејл, бивша ученица школе која се идентификовала као трансродни мушкарац.

Шеф полиције Џон Дрејк рекао је новинарима да је Дрејк, који је у првим извештајима описан као "тинејџерка", имао две пушке и пиштољ и отворио је ватру у основној школи у коју је ушао кроз споредни улаз.

Током претреса Хејлове куће, полиција је открила план напада на школу. Још једна локација, коју полиција није идентификовала, такође је била потенцијална мета, али је Хејл од ње одустао јер је, наводно, била превише добро обезбеђена.

Полиција је такође пронашла нападачев манифест, али није објавила његов садржај. Хејл није имао досије, а оружје је "набавио локално, легално".

Иако мотив напада за сада није познат, шеф полиције Дрејк је касније за Ен-Би-Си рекао да се верује да је пуцњава проистекла из "неке озлојеђености" коју је осумњичени гајио "што је морао да иде у ту школу".

Хејлов убилачки поход прекинула су двојица полицајаца, који су "чули пуцњаву" и "отворили ватру на стрелца".

Полиција је такође идентификовала свих шест жртава Хејловог напада - десетогодишња деца и запослени у шездесетим.

Школу води Заветна презбитеријанска црква и у њу иду деца узраста од 6-12 година. Има више од 200 студената и 40 запослених.

Марш транс активиста

Раније овог месеца, Тенеси је забранио трансродне операције на малолетницима и наступе одраслих - попут драг краљица које читају бајке деци.

Као одговор, Мрежа транс радикалних активиста (ТРАН) са седиштем у Вирџинији позвала је на "Транс дан освете" како би се зауставио "транс геноцид." Протест је планиран за 1. април у Вашингтону, а најављена је и обукa из ватреног оружја.

Бела кућа је реаговала на пуцњаву у школи Ковенант позивајући на строже законе о контроли оружја. Тенеси од 2021. године дозвољава да свако ко је старији од 21 годину може да носи оружје, без дозволе, све док им је законски дозвољено да купе оружје.

Од почетка године, у америчким школама је регистровано 89 пуцњава. Прошле године су забележена 303 таква инцидента, што је највише у било којој години у бази података о пуцњавама у школама коју води истраживач Дејвид Ридман, а која сеже до 1970. године.

image