Свет

Пронађена пета жртва пуцњаве у Филаделфији, Бајден позвао на борбу против епидемије насиља

Број злочина почињених уз помоћ ватреног оружја у САД је на рекордном нивоу
Пронађена пета жртва пуцњаве у Филаделфији, Бајден позвао на борбу против епидемије насиља© Tanjug/Tyger Williams/The Philadelphia Inquirer via AP

Укупно пет особа је убијено, а двоје малолетника, од две и 13 година, повређени су у масовној пуцњави у Кингсесингу у Филаделфији.

Инцидент се догодио у близини 56. улице и авеније Честер где су страдала четири мушкарца, и иако се иницијално мислило да је та бројка закључна сума злочина, данас је пронађена још једна жртва.

Реч је о петом мушкарцу који је накнадно нађен мртав у оближњој кући, такође са ранама од ватреног оружја.

"Сматрамо да је и овај злочин повезан са шестоструким убиством. Верујемо да је ово седма жртва, односно пета убијена особа", каже главни инспектор Скот Смол.

Поводом ове али и других масовних пуцњава које у последњих неколико дана потресају САД,  огласио се и председник Џозеф Бајден поручивши да оружано насиље разара америчке заједнице.

"У последњих неколико дана, широм САД - од Филаделфије, Форт Ворта и Балтимора, преко Лансинга и Вичите до Чикаде, наша нација је поново претрпела талас трагичних и бесмислених пуцњава", навео је Бајден.

Потребно је, каже он, предузети много више акција како би се изашло на крај са "епидемијом оружаног насиља које раздире наше заједнице", наводи се у саопштењу Беле куће у коме се додаје и да је Бајден позвао републиканске конгресмене да  са демократама разговарају о реформи закона о оружју.

Стопе убистава ватреним оружјем у Сједињеним Државама расту последњих година, рекао је недавно директор Националне сарадње за истраживање оружаног насиља, при корпорацији РАНД Ендру Морал.

"САД доживљавају стопе убистава ватреним оружјем које нисмо видели од раних деведесетих током епидемије крек кокаина. Истовремено, у порасту је и број самоубиства ватреним оружјем у последњих 15 година и сада су на нивоу вишем него икад у задњих пола века", рекао је он за Ју-Ес-Еј тудеј.

Само току ове године забележено је 300 масовних пуцњава са четири или више жртава, што је за 14 одсто више него прошле године.

image