Свет

Вештачко кравље млеко ускоро на европском тржишту

Израелски стартап "Ремилк" у Данској гради највећу фабрику на свету у којој ће се овакво млеко производити, а посао је кренуо и у Немачкој
Вештачко кравље млеко ускоро на европском тржиштуwww.globallookpress.com © IMAGO/Martin Wagner

Вештачко кравље млеко производ је на коме раде многе компаније широм света. Сматра се еколошки прихватљивим и јефтиним за производњу. На полицама трговина у САД већ се налазе прехрамбени артикли који су направљени од њега, а ускоро ће бити и у продаји на европском тржишту, пише "Агроклуб", а преноси "Политика".

Израелски стартап "Ремилк" у Данској гради највећу фабрику на свету у којој ће се овакво млеко производити, а посао је кренуо и у Немачкој. Стручњаци су објаснили да се технологија израде вештачког крављег млека назива прецизна ферментација.

"Њоме добијемо тачно један производ. На пример, млечни протеин, као што је протеин сурутке", појаснио је за "Агрархојте" Кубик, власник породичне млекаре не југу Немачке. 

Додаје да су за то потребни микроорганизми, као што су квасац или бактерије, а добра је ствар што се микроорганизми размножавају сами, па је потребно само неколико ћелија квасца или бактерија да би се добило много млечних протеина.

Да би се они развијали, додају се шећер, витамини, вода и со. Процес се одвија у великим посудама од инокса, на температури од 30 до 40 степени Целзијуса. После неколико дана се сакупи настали млечни протеин, очисти и осуши у прах.

То их чини стабилним за складиштење и олакшава транспорт. Они се даље могу прерађивати - рецимо у млеко, јогурт, сир. У овој компанији истичу да је највећа предност мала потрошња воде, а да прве процене показују да микроорганизми могу да уштеде 90 одсто воде у поређењу с конвенционалном производњом.

Ова млекара има удео у израелском "Ремилку", а план им је да уз класичан асортиман сирева својим купцима понуде и посебну линију ових иновативних производа. 

Они неће бити доступни у Немачкој пре 2025. године, открио је Кубик, али сматра да би за традиционалне млекаре овакво млеко могло да представља велику конкуренцију. 

image