Србија и Балкан

За Србе повратнике у Федерацију БиХ нема премија за млеко?

Пољопривредна задруга "Планинско млеко" из Шипова има 20 коопераната у ФБиХ, већином српских повратника
За Србе повратнике у Федерацију БиХ нема премија за млеко?Getty © Pierre Crom / Stringer

Срби повратници у ФБиХ, кооперанти Пољопривредне задруге "Планинско млеко" из Шипова, не добијају премије за млеко већ осам месеци, што у овој задрузи тумаче као покушај елиминације са тржишта, а из федералног министарства тврде да премије нису исплаћене, јер задруга нема фискални рачун.

Пољопривредна задруга "Планинско млеко" из Шипова има 20 коопераната у ФБиХ, већином српских повратника. Задруга је основана прошле године и нуди највишу откупну цену млека.

Њени коопаренти раније су сарађивали са другим задругама из Српске и добијали премију за млеко федералног Министарства пољопривреде.

Раде Клинац, из Пердухова код Гламоча, каже да се откада су у фебруару прешли у задргу "Планинско млеко" суочавају са проблемима, јер им из ФБиХ оспоравају премију.

"Осам месеци немамо плату. Од чега ми да финансирамо фарму, наше текуће обавезе, раднике, не можемо обезбедити храну за стоку", каже Клинац.

Жељко Руњо, из Рора код Гламоча, рекао је да од примања, односно од подстицаја, зависи његова петочлана породица, преноси Танјуг.

У "Планинском млеку" признају да нису имали фискалне рачуне за први квартал, али кажу да су доставили мишљење Пореске управе Српске по којем је велепродаја ослобођена од фискализације. У међувремену, добили су фискалну касу и за други квартал поднели фискалне рачуне. Али, премија и даље нема.

Милорад Козомара, директор ПЗ Планинско млеко, истакао је да проблем није у овој задрузи, јер су доставили документацију, као што су учиниле и остале две друге задруге из Шипова и Мркоњић Града.

"Они су остварили премију, а моја задруга није. Овим путем питам министра: 'Зашто'?. Сав допис који је је он мени доставио је неистина. Послали смо сву потребну документацију", навео је Козомора, преноси РТРС.

А одговор федералног министарства на бројне дописе дошао је тек након 130 дана. Одбацују етничку дискриминацију. Наводе да захтев Планинског млека за први квартал није имао фискалне рачуне, а да је захтев за други квартал у обради. Одбацују и тврдње да неке задруге из Српске добијају федералне подстицаје без фискалног рачуна.

"Напомињемо да је у току провера комплетности документације откупљивача млека који су регистровани на подручју Републике Српске, те можемо потврдити да смо установили да до данас прегледани предмети поменутих субјеката уз фактуре садрже и фискалне рачуне", навели су из Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ.

Из "Планинског млека" затражили су од федералног министарства доказе да друге две задруге достављају фискалне рачуне. Истичу да су о свом случају обавестили Кантонално тужилаштво Сарајево, Агенцију за истраге и заштиту и Омбудсмена за људска права.

image