Свет

Упркос санкцијама: "Халибартон" извезао Русији робу вредну седам милиона долара

Компанија коју је предводио бивши амерички потпредседник Дик Чејни је операције у Русији званично прекинула прошлог септембра, али извоз њихове робе Москви наставио се најмање до јуна
Упркос санкцијама: "Халибартон" извезао Русији робу вредну седам милиона долара© Brian Cahn/ZUMAPRESS.com

Упркос томе што је америчка компанија "Халибартон" на чијем је челу био бивши амерички потпредседник Дик Чејни још прошлог септембра објавила крај пословања у Русији, царинска евидендија открила је да је компанија у ту државу извезла опрему вредну 7,1 милиона долара, пише "Гардијан".

Реч је иначе о једном од највећих светских добављача производа и услуга за истраживање нафте и гаса, који је опрему Москви углавном испоручивао из САД и Сингапура, иако записи показују да је роба стизала из низа земаља укључујући Велику Британију, Белгију и Француску.

Према царинској евиденцији, извоз опреме коју чине између осталог пумпе, кључеви за бушење бунара, и адитиви за цемент, настављен је најмање до краја јуна ове године. 

Подаци, како пише "Гардијан", показују тешкоће које мултинационалне компаније имају у раскидању својих трговинских односа са Русијом и контроли дистрибуције својих производа преко трећих страна.

Неке од највећих светских компанија за услуге нафтних и гасних поља у свету већ се суочавају са пропитивањима "због свог понашања", будући да, како британски лист наводи, приходи којима Кремљ финансира војску у великој мери зависе од руског нафтног и гасног сектора.

Раније овог месеца, шеф комитета за спољне односе америчког Сената, Боб Менендез, писао је "Халибартону" и њиховим конкурентима СЛБ-у и "Бејкер Хјузу" након извештаја да су компаније наставиле да тргују са Русијом након почетка специјалне војне операције.

Менендез је, у писмима извршним директорима три компаније рекао да је "изузетно узнемирен" извештајем АП-а да је њихова продаја  Русији настављена 2022. Он је оптужио менаџмент да настоји да "оствари профит" уместо да се солидарише са Украјином.

"Бејкер Хјуз" је продао бизнис с нафтним пољима у Русији девет месеци од почетка конфликта док је "СЛБ", која је наводно имала 9.000 запослених у Русији, објавила тек у јулу ове године да ће престати да извози технологију у ту државу.

Портпарол "Халибартона" међутим подсећа да је то била прва нафтна компанија која је напустила Русију, у потпуности у складу са санкцијама. 

"'Халибартон' је прекинуо своје пословање у Русији и завршио продају свог бизниса Русији за мање од шест месеци, док је дао приоритет безбедности и обезбедио неопходна владина одобрења, укључујући и она која се односе на испоруке у Русију. 'Халибартон' више не обавља операције у Русији", тврде из ове компаније.

Извршни директор истраживачког центра "Стејт воч" са седиштем у Кијеву Глиб Каневски поручује да западне владе морају да учине више да убеде своје велике компаније да боље контролишу дистрибуцију производа који би могли бити корисни за руску економију.

Додао је да фирме као што је "Халибартон" треба охрабрити да буду транспарентне о томе шта раде да би производе задржали даље од руског тржишта.

image