Русија

Володин: Русија више зарадила од извоза житарица, него од продаје оружја

Од извоза житарица, Русија је за годину дана зарадила 41 милијарду долара
Володин: Русија више зарадила од извоза житарица, него од продаје оружјаwww.globallookpress.com © Jens Büttner

Приходи од извоза руских житарица током периода од јула 2022. године до јуна 2023. превазишли су приходе за исти период од продаје оружја, истакао је данас председник руске Думе Вјачеслав Володин у својој објави на Телеграму. 

За поменути период, Русија је, како је рекао, поставила нови рекорд по обиму продаје житарица - чак 60 милиона тони, док су приходи износили 41 милијарду америчких долара. "То је више од продаје оружја", закључио је Володин.

Председник Думе уједно је подсетио да је Русија у поређењу са периодом бившег СССР-а, са којим данас воле да пореде актуелно стање у земљи, у знатно бољем стању. 

Од средине седамдесетих година, СССР је почео да увози житарице и купује десетине милиона тона, док је сада ситуација другачија. усија не само да је обезбедила себи прехрамбену сигурност, већ данас извози житарице у друге државе, подвукао је он. 

Уз то, он додаје да ће данас бити одржана седница Думе која ће бити посвећена даљем развоју пољопривредног сектора земље. 

Русија је данас један од главни извозника житарица. Од почетка Специјалне војне операције, Запад је увео низ санкција против Москве које отежавају овај процес на различите начине, али је Русија успела не само да пронађе алтернативно решење, већ и да постави нови рекорд када је реч о њиховом извозу, упркос томе што ништа што јој је обећано у оквиру Споразума о житу није било испуњено.

Због добрих резултата у пољопривредном сектору, председник Русије Владимир Путин недавно је обећао да ће појединим афричким земљама Русија чак бесплатно испоручити неопходно жито, како би се спречила још већа глад.

image