Свет

Договор испоштован: САД и Иран разменили затворенике, одблокирана средства Техерана

Споразумом између Вашингтона и Техерана одмрзнуто је шест милијарди долара средстава Ирана
Договор испоштован: САД и Иран разменили затворенике, одблокирана средства ТехеранаGetty © Pool / Pool

Пет америчких затвореника одлетело је данас из Ирана у замену за пет Иранаца који су затворени у САД, у складу са споразумом коме је Катар посредовао, и којим је одмрзнуто шест милијарди долара средстава Техерана.

Катарски авион са Американцима полетео је из Техерана убрзо након што су САД и Иран добили потврду да су средства пребачена на рачуне у Дохи, рекао је извор за Ројтерс.

Иранска Прес ТВ пренела је да су двојица од пет Иранаца, који ће бити пуштени, већ стигла у Доху. Осталих троје се неће вратити у Иран, наводе из Техерана.

Одмрзавање средстава покренуло је размену заробљеника након вишемесечних преговора између Сједињених Држава и Ирана, који су у сукобу око нуклеарних амбиција Техерана и других питања.

Пет Американаца са двојним држављанством требало би да одлете у Доху, а затим у САД.

"Они су доброг здравља", рекао је ирански званичник информисан о процесу.

Портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани казао је да ће се двојица пуштених Иранаца вратити у Иран, док ће двојица остати у САД на лични захтев. Један притвореник ће се придружити својој породици у трећој земљи, додао је.

Канани је додао да ће средства, блокирана у Јужној Кореји након што су америчке санкције Ирану пооштрене 2018. године, бити од данас доступна Техерану. Према споразуму, Катар ће осигурати да се новац троши на хуманитарну робу, а не на предмете под америчким санкцијама.

image