Свет

Председник Ирана: Америчкој хегемонији у међународном финансијском систему се ближи крај

Приступање Ирана БРИКС-у додатно ће оснажити способност те организације да се супротстави америчкој хегемонији, изјавио је председник Ибрахим Раиси током састанка са својим кинеским колегом Си Ђинпингом на маргинама самита у Јоханесбургу
Председник Ирана: Америчкој хегемонији у међународном финансијском систему се ближи крајwww.globallookpress.com © Xie Huanchi/XinHua

Ирански председник Ибрахим Раиси изјавио је да је једностраност међународног финансијског система којим доминирају САД убрзо окончати, након најаве да ће Египат, Етиопија, Аргентина, Иран, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати постати пуноправне чланице БРИКС-а. 

Приступање Ирана додатно ће оснажити способност те организације да се супротстави америчкој хегемонији, изјавио је Раиси током састанака са кинеским председником Си Ђинпингом на маргинама самита лидера БРИКС-а у Јужној Африци, преноси портал "Крејдл".

"Ширење групе БРИКС показује да је једнострани приступ на путу да нестане", рекао је Раиси.

Кинески председник је рекао да је његова земља "спрема да унапреди сарадњу са Ираном у оквиру групе БРИКС и других мултилатералних блокова", као и да је Пекинг "спреман да ојача пријатељство и продуби међусобно поверење са иранском страном, и да настави међусобну подршку при суштинским заједничким интересима."

Подсетимо, Кина је посредовала у историјском обнављању дипломатских односа између Ирана и Саудијске Арабије прошлог марта, а обе ове земље постаће чланови БРИКСА за четири месеца.

У иранској делегацији у Јужној Африци били су и министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахјан и политички саветник иранског председника Мохамед Џамшиди.

Земље чланице БРИКС-а преговарају о искључивој трговини националним валутама, што би оспорило хегемонију америчког долара.

Званичници су рекли да постоје планови да се у будућности уведе заједничка валута за блок БРИКС, сада позната као БРИКС+, уз додавање нових чланица. Подсетимо, око двадесетак земаља поднело је званичне захтеве за приступ овој организацији.

Појава снажног конкурента Г7 који тргује другим валутама осим америчког долара отежаће Вашингтону једнострано увођење санкција економијама суверених држава које се противе спољној политици САД, као што су Иран, Сирија и Русија.

image