Свет

"Њујорк тајмс": Иран и САД постигли договор о размени затвореника

Техеран ће добити и приступ замрзнутој имовини у износу од шест милијарди долара за хуманитарну употребу
"Њујорк тајмс": Иран и САД постигли договор о размени затвореникаGetty © Photo by Uriel Sinai/Getty Images)

Иран и Сједињене Државе постигле су споразум о размени затвореника, а Техеран ће добити и приступ замрзнутој имовини у износу од шест милијарди долара за хуманитарну употребу, објавио је "Њујорк тајмс".

Како се наводи, Сједињене Државе и Иран постигли су споразум да ослободе петорицу америчких затвореника у замену за неколико затвореника Иранаца, као и одмрзавање приближно шест милијарди долара иранских прихода од нафте. 

Лист додаје да ће средства, према условима споразума, бити искоришћена у хуманитарне сврхе.

Осим тога, као први корак у имплементацији споразума, "Њујорк тајмс" наводи да је Техеран већ пустио из затвора пет особа са двојним држављанством, америчким и иранским, које су претходно биле оптужене за шпијунажу.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолајан рекао је раније да су Техеран и Вашингтон постигли почетне споразуме о размени затвореника. Према његовим речима, које је цитирао Ројтерс, "до размене заробљеника могло би доћи врло брзо".

Крајем јула званични представник Министарства спољних послова Исламске Републике Насер Канани Чафи рекао је да је размена затвореника између Ирана и САД могућа, али да процес зависи од воље Вашингтона. 

"Надамо се да ће се то ускоро догодити", рекао је Канани Чафи.

image
VV inauguration
banner