Свет

Међународни суд правде: До краја године одлука о тужби Кијева против Москве

У светлу постојеће праксе, одлука се може очекивати пре истека мандата садашњег састава суда, односно крајем ове или почетком следеће године. Ова одлука ће се тицати садашње фазе поступак је надлежан, рекао је шеф московског правног тима при Међународном суду правде Генадиј Кузмин
Међународни суд правде: До краја године одлука о тужби Кијева против МосквеGetty © Michel Porro/Getty Images

Међународни суд правде ће крајем ове године или почетком следеће донети одлуку о прихватљивости тужбе Украјине против Руске Федерације по Конвенцији о геноциду, рекао је шеф московског правног тима при тој установи Генадиј Кузмин.

Међународни суд правде у Хагу почео је данас саслушање по тужби Украјине против Русије из фебруара 2022. године, у којој се наводи да је у оквиру руске Специјалне војне операције "прекршена конвенција о геноциду".

Рочиште ће се фокусирати на прелиминарне примедбе које је изнела Руска Федерација и трајаће до 27. септембра. Руска страна је уложила шест приговора на надлежност суда у овом случају и на неприхватљивост украјинске тужбе.

"У светлу постојеће праксе, одлука се може очекивати пре истека мандата садашњег састава суда, односно крајем ове или почетком следеће године. Ова одлука ће се тицати надлежности суда", рекао је Кузмин за "РИА Новости".

Ако Међународни суд правде прихвати украјинску тужбу на разматрање, онда ће, према његовим речима, поступак бити настављен и поставиће се питање да ли је Украјина починила геноцид у Донбасу.

Украјина је 26. фебруара 2022. године, након почетка СВО, поднела тужбу против Русије Међународном суду правде, а за коју је руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да се заснива на "изопаченој логици" и нагласио да колективни Запад злоупотребљава међународно-правне норме.

Украјинска страна је у свом саопштењу затражила од суда да одреди привремене мере. Суд је пресудом од 16. марта 2022. године позвао Руску Федерацију да одмах обустави војну операцију на територији Украјине, уједно позвавши обе стране да се уздрже од било каквих радњи које могу отежати судски спор или отежати његово решавање.

Русија је 3. октобра 2022. године уложила прелиминарне приговоре на надлежност суда и прихватљивост тужбе, те је стога поступак о меритуму обустављен.

У јуну 2023. године, Међународни суд правде дозволио је више од 30 држава да се придруже тужби Украјине против Руске Федерације. Суд је навео 5. јул 2023. као рок за ове државе да поднесу писане записе. Тридесет и једна држава која се придружила случају доставила је писмене изјаве до овог рока.

image