Свет

Савет Европе прогласио спасавање деце у Украјини "геноцидом"

Парламентарна скупштина СЕ сматра да би спасавање деце из зоне сукоба у Украјини требало да се "одмах и безусловно" прекине
Савет Европе прогласио спасавање деце у Украјини "геноцидом"www.globallookpress.com © Sergey Aksyonov/Twitter.com

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) изгласала је на данашњој седници резолуцију којом се евакуација деце из зоне сукоба у Украјини од стране руских снага проглашава за "геноцид".

Документ је усвојен са 87 гласова за, преноси "Гардијан". Један посланик је гласао против, а други био уздржан.

ПССЕ у резолуцији позива да се предузму непосредне и хитне мере како би се зауставила "пракса незаконитог присилног премештања и депортације украјинског становништва коју спроводи Руска Федерација", а посебно "политика премештања деце из породица и њихова каснија апсорпција у руско држављанство, идентитет и културу".

"Скупштина истиче потребу за евидентирањем и праћењем појединачних случајева, како да би се омогућили механизми за брзо обештећење и да би се прикупили докази о одговорности како би се починиоци, на свим нивоима одговорности, привели правди", додаје се у документу.

ПССЕ је позвала да се спасавање деце у зони сукоба чији је живот у опасности "одмах и безусловно" прекине и захтевала да Русија омогући приступ невладиним и добротворним организацијама, као и да пружи информације о томе где се деца сада налазе.

У резолуцији се тврди да је Русија почела да сели децу са територија Доњецка и Луганска пре почетка Специјалне војне операције 24. фебруара прошле године.

Званична Москва више пута је демантовала лажне вести о присилној депортацији деце наводећи да је реч о хуманитарним акцијама чији је циљ евакуација деце из зона ратних дејстава, тачније спасавање њихових живота. 

Портпаролка руског министартсва спољних послова Марија Захарова прокоментарисала је да наводна забринутост Запада изгледа лицемерно и цинично ако се погледају катастрофални проблеми хиљада малолетних Украјинаца у земљама Европске уније.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја је објаснио да су украјинска деца пресељена у Русију јер је Москва једноставно желела да их спаси од опасности коју могу представљати војне операције.

Поводом судбине деце која су склоњена у Русију огласио се и лидер Чеченије Рамзан Кадиров који је предложио "хашким паразитима" да, због деце која су са ратне зоне евакуисана у Русију, уруче Путину Нобелову награду за мир.

Та деца су, како је рекао, спасена, нахрањена и послата у школе, док Запад ни украјинске избеглице није могао да прими људски.

image
VV inauguration
banner