Свет

Културни рат на "Октоберфесту": Кад није пиво, онда су пилићи

Појединци се брину да ће чувени баварски фестивал постати "Воуктоберфест" након увођења трендова попут продавања искључиво органске — и упола скупље — пилетине
Културни рат на "Октоберфесту": Кад није пиво, онда су пилићиwww.globallookpress.com © Sven Hoppe/dpa

Поред пива које је у просеку поскупело за шест одсто, посетиоци овогодишњег Октоберфеста морали су да се суоче са још једним изазовом за своје новчанике — органском пилетином.

Наиме, одређени произвођачи су одлучили да ове године на својим штандовима при чувеном баварском фестивалу служе искључиво органску пилетину, која је око 50 одсто скупља од досадашње, "неорганске" варијанте, пише "Волстрит џорнал".

Како се наводи, одлука је донета након што је коалиција активиста тражила да се "Октоберфест" претвори у средство за промовисање органске пољопривреде.

Активисти су одржали јавну изложбу на централном градском тргу, на којој су приказане вртешке лажних крвавих пилећих глава како би осудили индустријско клање. Група је на пролеће обезбедила састанак са званичницима и власницима штандова на "Октоберфесту".

Како додаје амерички лист, активисти су тражили увођење обавезних критеријума за органску храну на "Октоберфесту", али је град Минхен, у којем се фестивал одржава, ове захтеве одбио.

Удружење минхенских гостионичара одбацило је ову идеју уз тврдње да људима треба дозволити да живе и једу како им одговара.

"Мислим да нико заиста не жели планску економију у којој мала група одлучује шта је добро за људе, а шта није", рекао је Томас Геперт, шеф Баварског удружења хотела и ресторана.

Вегетаријанка Арабела Шергубер, која води "Пауланеров" штанд и која се одлучила на увођење искључиво органске пилетине каже да је реакција других штандова на њену одлуку била подељена, пошто су се поједини забринули да би то значило притисак да учине исто.

"Волстрит џорнал" напомиње да је удружење 15 највећих штандова на овом фестивалу, са укупним капацитетом за услуживање 100.000 гостију, посвећено да до 2028. постане климатски неутрално, углавном кроз пројекте који надокнађују њихову потрошњу енергије.

Четири штанда, укључујући и "Пауланерову", већ испуњавају ове циљеве и изградили су системе за рециклирање отпадних вода.

Шергубер наговештава да је било идеја и на пребацивање на "органско" пиво. Међутим, ослањати се искључиво на органски хмељ и јечам за производњу седам милиона литара пива, колико се у просеку попије, једноставно није изводљиво, рекла је она.

"Октоберфест" или "Воуктоберфест"?

Коментаришући органске трендове на овогодишњем фестивалу, званичник задужен за надгледање фестивала и члан конзервативне Хришћанско-демократске уније Клеменс Баумгертнер каже да "Октоберфест" мора остати "традиционални народни фестивал, јер иначе не би био привлачан."

"Ако говорите о 'друштвеној освешћености' осталих 340 дана у години, нико то заиста не слуша. Али ако причате о томе како сте 'воук' на 'Октоберфесту', добијате велику пажњу медија", рекао је он.