Свет

На трпезе стиже месо из лабораторије – Америка одобрила продају

Месо се у лабораторијама узгаја у челичним резервоарима, употребом ћелија живих животиња или из специјалне банке репродуктивних ћелија
На трпезе стиже месо из лабораторије – Америка одобрила продајуGetty © Justin Sullivan

Две америчке компаније "Апсајд фудс" и "Гуд мит", саопштиле су да су добиле коначно одобрење америчког министарства пољопривреде (УСДА) за продају меса узгојеног у лабораторији.

Две компаније из Калифорније су добиле дозволу да нуде "месо из лабораторије" националним ресторанима, а касније и самопослугама.

Овим одобрењем, САД ће постати друга земља у свету, након Сингапура, која је допустила продају такозваног узгојеног меса, преноси Ројтерс.

Месо се у лабораторијама узгаја у челичним резервоарима, употребом ћелија живих животиња или из специјалне банке репродуктивних ћелија. Ове компаније су прве које су прошле америчку процедуру за одобравање узгојеног меса а која има више корака.

Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) већ је утврдила да је месо безбедно за конзумацију.

Подсетимо, Европска унија је одобрила продају ларви брашнара и зрикавце за људску исхрану, док још осам захтева чека одобрење. Ларве се могу продавати смрзнуте, сушене, у облику праха или пасте, а зрикавци као делимично одмашћени прах.

На "Амазону" се већ могу купити усољени мрави, а протеинске плочице од зрикаваца на располагању су у швајцарским продавницама.

image