Свет

"Њујорк тајмс" о украјинским нападима дроновима на Русију: Скрећу пажњу са неуспеха контраофанзиве

Украјинска контраофанзива не даје резултате, због чега се Кијев открива терористичким нападима на Русију како би скренули пажњу са својих неуспеха, пише амерички лист
"Њујорк тајмс" о украјинским нападима дроновима на Русију: Скрећу пажњу са неуспеха контраофанзиве© Tanug/AP Photo

Амерички званичници сматрају да је Украјина учесталим нападима на Русију последњих недеља покушава да скрене пажњу домаће јавности, посебно јер контраофанзива не напредује како се очекивало, пише "Њујорк тајмс".

У току протекле недеље, украјински дронови у близини Москве приморали су Кремљ да привремено затвори престоничке аеродроме, док је у петак руско Министарство одбране саопштило је да је Украјина лансирала 42 беспилотне летелице на Крим и испалила пројектил који је пресретнут недалеко од Москве. Ово је уједно један од највећих ваздушних напада на територију под руском контролом од почетка сукоба.

Украјински напади нису нанели значајну штету руским оружаним снагама, а и ударима на Москву није било погинулих. Већина напада се догађала у раним јутарњим часовима, што је довело до мањих поремећаја и штете.

Лист, позивајући се на речи Андреја Јусова, представника Главне обавештајне управе Украјине, указује да Кијев није директно преузео одговорност за нападе, иако је навео да ће се напади на Москву наставити.

"Руска елита и обични Руси сада схватају да рат није негде далеко на територији Украјине, коју мрзе", рекао је Јусов у интервјуу прошлог месеца, када је кампања напада дроновима интензивирана.

Али Американци верују да постоји важнија публика. Ако постоји стратешки циљ, то је јачање морала украјинског становништва и трупа, тврде анонимни званичници који су говорили за "Њујорк тајмс".

Украјина је започела контраофанзиву почетком јуна, али она ни након скоро три месеца није дала значајније резултате. Без напретка на бојном пољу, Украјина је интензивирала своје нападе дроновима на простору Крима, као и у прекограничним ударима на територију Русије.

Украјински званичници рекли су да имају извесну наду да би појачани напади могли да натерају Москву да преиспита своје далеко опсежније ракетне нападе и нападе дроновима на Украјину.

Али чини се да је та кампања имала супротан ефекат, односно да је појачала подршку Специјалној војној операцији у неким деловима Русије, рекла је Татјана Становаја, научница Карнегијеве задужбине за међународну сарадњу и мир.

Чини се и да су удари дроновима у руским пограничним регионима појачали антиукрајинско расположење и могли би да помогну у јачању положаја председника Владимира Путина, рекла је Становаја.

Америчке обавештајне агенције нису сигурне који оперативци украјинске војске изводе нападе. Иако није помињао конкретне нападе, украјински председник Владимир Зеленски рекао је да се "рат враћа на руску територију".

Сједињене Државе су више пута изражавале негодовање нападима дронова на руско тло. Вашингтон је "јасно ставио до знања да не подржавамо нападе унутар Русије", рекла је у јулу портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер.

Москва и Московска област, као и други региони Русије, у последње време су у више наврата били мете напада дронова.

У ноћи 26. августа Министарство одбране је још једном известило да је одбијен "терористички напад кијевског режима" на објекте у Подмосковљу.

image