Русија

Уништено складиште са осиромашеним уранијумом, пет ракета ХИМАРС, 27 дронова и више од 640 војника

Оружане снаге Русије спроводе и велике војне вежбе на североистоку земље, у Чукотском и Беринговом мору, које раздваја Русију и САД
Уништено складиште са осиромашеним уранијумом, пет ракета ХИМАРС, 27 дронова и више од 640 војника© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Министарство одбране Руске Федерације ноћас је напало складиште ракета "сторм шедоу" и муниције са осиромашеним уранијумом. Напади су извршени и по центрима за електронско извиђање и по местима у којим су се припремале диверзантске групе.

Сви циљеви су уништени, саопштило је данас Министарство.

Москва додаје да је за последња 24 часа, помоћу ПВО система, уништено пет ракета ХИМАРС и 27 дронова, а ликвидирано је укупно више од 640 украјинских бораца, од којих је највише страдало у правцу Доњецка.

Успешни удари изведени су на 123 локације на фронту. Уништена су и четири командна центра 67. и 11. механизоване бригаде, као и командни центри 100. и 112. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине. 

У току велике војне вежбе на Арктику

У исто време, Министарство одбране Русије објавило је да су у току велике војне вежбе које имају за циљ заштиту Северног морског пута.

У питању је главни поморски пут Русије на Арктику, и уједно најкраћи морски пут између европског дела Русије и Далеког Истока. Ова рута има велики потенцијал пре свега када је реч о трговини, јер је доста краћа оне преко Суецког канала. 

У вежбама учествује око 10.000 војника и више од 50 јединица војне технике.

Вежбе, како додају из Министарства одбране Русије, имају искључиво одбрамбени карактер, а спроводе се на североистоку Русије, у Чукотском и Беринговом мору, које раздваја Северну Америку и Азију, односно, Русију и САД. 

image