Свет

Ројтерс: Турска од Русије куповала угаљ произведен у ДНР и ЛНР

Турска је била главна извозна дестинација за угаљ из нових руских региона, са уделом од 95 одсто
Ројтерс: Турска од Русије куповала угаљ произведен у ДНР и ЛНРwww.globallookpress.com © Bernd Wüstneck

Турска је ове године од Русије купила угаљ произведен на новим територијама Руске Федерације (РФ) у вредности од најмање 13,38 милиона евра, показују подаци руске царине које је анализирала агенција Ројтерс.

У периоду од фебруара до јула ове године око 160.400 тона угља из Доњецке (ДНР) и Луганске (ЛНР) Народне Републике пристигло је у Турску, а ова земља је била главна извозна дестинација за угаљ из нових региона РФ, са уделом од 95 одсто, наводи Ројтерс.

Анкара је у првој половини године произвела 31,5 милиона мегават-сати електричне енергије од увезеног угља, што је за 25 одсто више него у истом периоду 2022. године.

Продавци угља су регистровани у Русији и на новим руским територијама, а као купци нису наведене турске фирме, већ компаније које су регистроване у Хонгконгу, Уједињеним Арапским Емиратима и офшор дестинацијама као што су Белизе или Британска Девичанска острва, тврди Ројтерс.

Турска, чланица НАТО, подржава територијални интегритет Украјине, али није увела санкције Русији нити ограничила трговину са Москвом ни са њеним новим територијама.

image