Свет

Столтенберг: Украјини је хитно потребна противваздушна одбрана

Јенс Столтенберг је одбио да каже колико муниције НАТО савезници могу да испоруче Украјини сваке године, нити када ће тачно авиони Ф-16 бити послати Кијеву
Столтенберг: Украјини је хитно потребна противваздушна одбрана© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, File

Украјини је хитно потребна противваздушна одбрана, укључујући муницију, резервне делове и одржавање система које украјинска војска већ има, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Он оцењује да је "рат, који је већ одавно ушао у другу годину, рат исцрпљивања, али не и застој", с обзиром на оно што је Украјина освојила током офанзиве коју је почела у јуну у покушају да поврати територију коју су, како је истакао, "окупирале руске снаге".

"Ако желимо крај рата, ако желимо праведан и трајан мир, онда је војна подршка Украјини прави пут", истакао је Столтенберг у интервјуу Ројтерсу у Њујорку где је присуствовао Генералној скупштини Уједињених нација.

Према његовим речима, Украјини је потребно много различитих врста подршке.

"Постоји хитна потреба за противваздушним системима, не само за новим системима, већ и за муницијом, одржавањем, резервним деловима... Видимо да противваздушна одбрана свакодневно спасава животе у Украјини и потребно је да одржавамо системе противваздушне одбране Украјине", каже Столтенберг.

Он је одбио да каже колико муниције НАТО савезници могу да испоруче Украјини сваке године, нити када ће тачно авиони Ф-16 бити испоручени Кијеву.

"Савезници напорно раде на обуци пилота за Ф-16 у што краћем року", додаје Столтенберг и каже да је испорука ових авиона важна и због тога "што шаље поруку дугорочне и трајне подршке".

"Спремни смо за дуге стазе. Не зато што смо у могућности да предвидимо колико ће тачно трајати овај рат, већ зато што треба да пошаљемо поруку председнику Русије Владимиру Путину да нећемо чекати крај не радећи ништа", истиче челник НАТО.

Столтенберг наводи да би волео да види бржи напредак у украјинској офанзиви, али и додаје да је оно што су освојили на југу и истоку и даље "огромно".

Према његовом мишљењу, сукоб би могао да се настави и током јесени и зиме.

"Оно што треба да наставимо је да подржавамо Украјинце и онда они морају да доносе одлуке на терену", каже Столтенберг и додаје да "рат исцрпљивања постаје рат логистике".

image