Свет

До сад су молили, а сад туже: Кијев тужио западне компаније јер му нису испоручиле оружје

Две европске компаније нису испоручиле робу, нити су вратиле аванс, саопштило је украјинско Министарство одбране
До сад су молили, а сад туже: Кијев тужио западне компаније јер му нису испоручиле оружјеGetty © Paula Bronstein

Украјинска влада је предузела правне мере против најмање две западне војне фирме које нису испуниле уговоре о опреми или понудиле враћње накнада које је Кијев платио да би обезбедио уговоре, објавио је "Њузвик".

Министарство одбране Украјине бори се са низом скандала у вези са набавком оружја. У саопштењу за "Њузвик" из Кијева наводе да је 11 одсто свих потписаних војних уговора било са страним добављачима и да је само неколико њих имало потешкоћа да у потпуности испуне своје обавезе.

Шест страних компанија, од којих су две америчке, нису у потпуности или делимично испуниле своје обавезе по неким од својих уговора, али су извршиле делимичну испоруку или у потпуности вратиле средства, саопштило је Министарство.

Две европске компаније нису испоручиле робу, нити су вратиле аванс, додаје се и напомиње да се против два добављача води правни процес.

Одбили су да наведу имена спорних компанија или да дају информације о уговорима коју су закључени са Украјином, наводећи као разлог заштиту осетљивих војних информација.

Ширење тих информација могло би да изазове потешкоће са страним добављачима у испуњавању обавеза, као и закључивање уговора са произвођачима и другим учесницима о набавци наоружања и војне опреме у земљама са неутралним ставом у погледу испоруке оружја Украјини, тврди Кијев.

Званичници Украјине су већ открили да један добављач није испунио своје обавезе. Министар одбране Алексеј Резников, који је у међувремену поднео оставку а заменио га Рустем Умеров, рекао је да је украјинска влада поднела неколико тужби против пољске компаније "Алфа".

"Таквих фирми има много и нажалост нису све успеле да испуне потписане уговоре, чак ни оне које су утицајни играчи на тржишту", рекао је Резников и додао да је Министарство већ добило један арбитражни спор против неименованог страног добављача.

"Има и украјинских и америчких фирми које нису испоручиле обећане залихе", рекао је он.

У случају "Алфе", казао је Резников, фирма је понудила друге типове пројектила, те сада Кијев проучава да ли су они погодни.

"Онда ћемо или тражити да буду испоручени или ћемо захтевати да се аванс врати", рекао је бивши министар.

image