Свет

Мађарска: Од краја 2022. нисмо извезли ни једно украјинско зрно у Судан, јер то није дао Кијев

Мађарска је донирала 3,5 милиона евра за слање 10.000 тона житарица из Украјине у Судан, али то се није десило, због тога што то није дозволио режим у Кијеву, каже шеф мађарске дипломатије
Мађарска: Од краја 2022. нисмо извезли ни једно украјинско зрно у Судан, јер то није дао Кијевwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Петер Сијарто, министар спољних послова Мађарске, поручио је данас да не само ни једна тона, већ буквално ни једно једино украјинско зрно, није било испоручено Судану, као што је то иницијално било планирано, јер се томе противио Кијев.

Према речима Сијарта, крајем прошле године Мађарска је донирала 3,5 милиона евра за слање 10.000 тона житарица из Украјине у Судан. Ипак, "без обзира на то што мађарски порески обвезници обезбедили средства" то се није десило - Будимпешта од краја прошле године није успела да извезе ни једно украјинско зрно.

О квалитету украјинских житарица данас је, такође, говорио и председник мађарске пољопривредне коморе. Он је истакао да се у Украјини не придржавају низа правила и ограничења, као што је то случај у ЕУ, те да стога квалитет украјинских житарица, због употребе пестицида који су забрањени у ЕУ, није за поређење са житарицама произведеним у Унији.

Он је додао и да не треба заборавити да, када је реч о такозваним украјинским житарицама, да је девет од десет најкрупнијих компанија које се баве производњом житарица у Украјини, заправо, регистровано у иностранству. Другим речима, те фирме не припадају Кијеву, већ САД, Западној Европи и Блиском истоку. 

Мађарска је, подсетимо, једна од неколико европских држава, које су недавно одлучиле да продуже забрану увоза украјинских житарица, због чега је и против ње Кијев поднео тужбу у Светску трговинску организацију. 

Претходно, Будимпешта је забранила увоз чак 24 врсте пољопривредних производа из Украјине, међу којима су не само житарице, већ и месо, вино, мед, поврће...

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner