Свет

Бербокoва против одузимања вета Русији у СБ УН: Не подржавамо баш све што предлаже Кијев

Немачка министарка спољних послова поручила да Берлин не подржава све што предлаже украјинска влада
Бербокoва против одузимања вета Русији у СБ УН: Не подржавамо баш све што предлаже Кијев© TANJUG/Fabian Sommer/dpa via AP

Немачка не подржава иницијативу украјинског председника Владимира Зеленског да се Русији одузме право вета у Савету безбедности УН, изјавила је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок.

"Берлин не подржава иницијативу украјинског председника и више пута сам то рекла својим украјинским преговарачким партнерима. Мислим да је ово важно за дискусију у Немачкој: не подржавамо све што Украјина нуди нашој влади", казала је Бербок у интервјуу за ТВ канал АРД. 

Бербок је навела да је потребно бранити Повељу УН и размишљати о начинима модернизације организације, као и да ће Немачка наставити да тражи стално место у Савету безбедности УН.

"Више пута смо јасно ставили до знања да се можемо замислити и као стални члан. Међутим, не у личним интересима, већ у склопу обимне модернизације, која у већој мери узима у обзир реалност 21. века", нагласила је.

Украјински председник Владимир Зеленски је у среду, говорећи на седници Савета безбедности УН, поновио своју идеју да је "неопходно привремено обуставити учешће земаља које, по мишљењу украјинске стране, врше агресију кршећи Повељу УН". 

Осим тога, изнео је своју визију реформе светске организације и предложио да се Генералној скупштини да право да надгласа вето сталних чланица Савета безбедности УН.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја је на почетку састанка рекао да се због једне делегације крши процедура рада Савета безбедности, тиме што се говор Зеленског намеће пре говора лидера Савета земаља чланица, док је сам састанак уз учешће украјинског лидера назвао "перформансом".

Савет безбедности УН укључује 15 земаља, од којих су пет (Русија, Велика Британија, Кина, САД и Француска) сталне чланице, а 10 несталних, које се бирају на две године. 

Раније је генерални секретар светске организације Антонио Гутереш рекао да већина земаља УН препознаје потребу за реформом Савета безбедности. 

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров напоменуо је да Савет безбедности УН треба да се "прошири не на рачун западних земаља, већ на рачун представника Азије, Африке и Латинске Америке".

image