Свет

РТ Балкан анализа: Бајден преко Савета безбедности УН удара на Русију

Запад жели да искористи тешкоће које Русија има у вези са Украјином, да је морално и политички дисквалификује, каже Владислав Јовановић
РТ Балкан анализа: Бајден преко Савета безбедности УН удара на Русију© Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow, File

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је да САД одржавају озбиљне консултације са многим државама чланицама УН о проширењу Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН), а бивши министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић оцењује да је у питању још један покушај ширења негативне политике Запада према Русији, а да је мало вероватно да би могло да дође до правих промена.

Јовановић за РТ Балкан истиче да је ова намера помало "мртворођенче" јер су многи председници разних држава већ неколико деценија покушавали да изврше промене у Савету и повећају број сталних чланова.

"Међутим, то никада није озбиљније узето у обзир управо због блокада које су постављене од стране других земаља. Једно време су Јапан и Немачка покушавали, па је Јапан био блокиран од стране Кине. Председници других земаља на југу планете су се томе противили и тражили да они буду заступљени, као на пример Индија, алпске земље, црна Африка, Бразил...", објашњава наш саговорник.

Оцењује да ће ово постати само једна интересантна тема за дискусију, кандидовање, противкандидовање, али, на крају, коначна одлука не може да буде донета тако брзо јер ће увек бити противника.

"Америка је ово учинила више да би отежала положај Русије као сталног члана Савета Безбедности, јер им очигледно смета. Не може да је уклони јер је то свето право победника у Другом светском рату, које је недодирљиво од стране других победника. Неким ширим маневром Америка вероватно покушава да разводни положај Русије, тиме што би земље које су наклоњене САД постале сталне чланице, па би имала већу контролу у СБ УН", каже Јовановић.

Он напомиње да је ово можда само почетак једне друге кампање која је много злосутнија - да се иза покушаја проширења и реформисања Савета безбедности крије покушај одстрањења Русије. Истиче да је јасно да то жели Украјина, али да вероватно има и других земаља које тајно симпатишу ту идеју, али немају политичку снагу и храбрости да јавно изнесу свој став.

"Све те идеје немају могућност да прођу јер је Русија кључни победник у Другом светском рату, и ако би се она на неки начин доводила у питање као стални члан СБ УН, то би представљало пуну ревизију закључака о крају Другог светског рата и довело би свет у нове опасне дилеме и дискусије. То би разводнило енергију света и дало могућност разним земљама, које не желе неку велику синхронизацију међународних односа, већ да наметну свој став", додаје наш саговорник.

Јовановић истиче да се резултати Другог светског рата не могу мењати, у супротном би се изменила цела структура односа у свету, ушло би се у нешто потпуно неизвесно, и "ко зна како би се то даље развијало".

"Ово је, ипак, нека извесност, основа, колико год непотпуна", додаје.

Он наглашава да Запад жели да искористи тешкоће које Русија има у вези са Украјином, "да је морално и политички дисквалификује" и да кроз то на неки начин оснажи захтев да њој није место у Савету безбедности као сталном члану.

"Међутим, од жеље до могућност остварења пут је непремостив, а то је толико сложен процес, са последицама које су опасне по цео свет, то није могуће извести. Западне силе покушавају да прошире негативну политику према Русији и да у то укључе, макар индиректно, и неке друге земље", закључује Јовановић.

image