Свет

Зеленски пред Саветом безбедности: Генерална скупштина УН да укине право вета Русији

Председник Украјине је напустио салу за састанке Савета безбедности УН не сачекавши да се обрати министар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Зеленски пред Саветом безбедности: Генерална скупштина УН да укине право вета Русијиwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш поручио је данас на седници Савета безбедности да рат у Украјини "заоштрава геополитичке тензије и поделе, прети регионалној стабилности, повећава нуклеарне претње и ствара дубоке пукотине у мултиполарном свету".

Гутереш се први обратио на седници Савета безбедности посвећеној Украјини који се одржава током годишњег скупа светих лидера на Генералној скупштини УН, а данас је седници СБ УН први пут лично присуствовао и украјински председник Володимир Зеленски, преноси Ројтерс.

Пре почетка седнице, руски амбасадор у УН Василиј Небензја се заложио против обраћања Зеленског Савету безбедности којим председава Албанија.

"Желим да уверим наше руске колеге и све овде присутне да ово није специјална операција Албанаца. За ово постоји решење, ако се слажете: зауставите рат, а председник Зеленски неће узети реч", рекао је премијер Албаније Еди Рама руском амбасадору Небензји.

Председник Украјине Владимир Зеленски који је говорио други позвао је Генералну скупштину Уједињених нација да укине Русији могућност вета, називајући то "неопходним кораком". 

Према његовом мишљењу, вето би требало да буде превазиђен са две трећине гласова у Генералној скупштини УН, и то би требало да буде обавезујуће за све државе чланице.

Зеленски је говорио пред Саветом безбедности Уједињених нација где се одржава састанак о Украјини на украјинском језику, који није званични језик УН.

"Не можете зауставити рат када агресор ставља вето на сваки покушај", рекао је Зеленски, преноси "Гардијан".

Предлажући ревизију Савета безбедности УН ради проширења чланства, он каже да Украјина сматра "неправедним" то што "милијарде људи немају сталног представника у Савету безбедности, док Русија има".

Зеленски је напустио салу за састанке Савета безбедности УН не сачекавши да се обрати министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, јавио је дописник ТАСС-а.

Током говора председника Украјине у Савету безбедности УН у сали је била руска делегација коју је предводио стални представник Руске Федерације Василиј Небензја.

Небензја је састанак Савета безбедности УН на ком учествује председник Украјине перформансом. Он је додао да је због тога што се Зеленски обратио пре лидера земаља чланица Савета прекршај процедуре.

Заменик министра спољних послова Кине Ма Џаосју на састанку је рекао да Пекинг верује да "суверенитет и територијални интегритет свих земаља треба да се поштује".

"Продужена и проширена украјинска криза у светлу тренутне ситуације није никоме у интересу", рекао је Ма.

Он је рекао да је Кина на свој начин олакшала мировне преговоре и да је Пекинг одиграо позитивну и конструктивну улогу у решавању сукоба у Украјини.

Ма је подсетио на чињеницу да је Кина раније ове године објавила мировни план за Украјину од 12 тачака, који позива на дијалог, поштовање територијалног суверенитета свих земаља и укидање економских санкција. 

Такође је позвао све стране да избегавају нуклеарну ескалацију, а предлоге је поздравио председник Русије Владимир Путин.

image