Свет

Шведски тенкови "стридсвагн 122" стигли у Украјину

Шведска верзија немачког тенка "леопард 2" од данас је на располагању украјинској војсци на фронту
Шведски тенкови "стридсвагн 122" стигли у Украјину© Tanjug/AP Photo/Libkos

Шведска је Украјини послала десет тенкова "стридсвагн 122", саопштило је шведско Министарство одбране и нагласило да су тенкови су већ испоручени.

Сада је десет шведских тенкова у Украјини, тамо су и украјинске посаде обучене у Шведској, наводи се на сајту шведског Министарства одбране.

"Стридсвагн 122" је шведска верзија немачког тенка "леопард 2", пишу "РИА Новости".

То за руску војску не би требало да представља велики проблем, јер је искуство последњих месеци показало да руским војницима полази за руком да савладају немачке тенкове "леопард" али и другу страну војну технику.

Како је рекао стални представник Русије при УН Василиј Небензја, украјинска контраофанзива је очигледан фијаско. "Плавим пламеном гори опрема испоручена кијевском режиму, међу којом су хваљени амерички оклопни транспортери 'бредли', немачки тенкови 'леопард', као и британски 'челенџер'", истакао је Небензја.

Русија је претходно послала ноту земљама НАТО због испоруке оружја Украјини истичући да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за руску војску.

Руска страна истиче да се земље НАТО "играју ватром" испоручујући оружје Украјини те да испоруке не доприносе успеху руско-украјинских преговора већ носе негативан ефекат.

image