Свет

Мађарска (није) поклекла: Шведска и Финска могу да рачунају на нас али...

Мађарска и Турска су једине чланице Алијансе које нису одобриле приступање Шведске и Финске овом војном савезу
Мађарска (није) поклекла: Шведска и Финска могу да рачунају на нас али...© Tanjug/Zsolt Szigetvary/MTI via AP

Мађарски парламент расправљаће о ратификацији приступања Шведске и Финске НАТО током јесењег заседања, након што буде усвојен низ закона у вези са Европском унијом, рекао је данас шеф кабинета премијера Виктора Орбана, Ђерђели Гуљас.

"Финска и Шведска су наши савезници и могу да рачунају на нас", рекао је Гуљас новинарима. "Наш циљ је да парламент ратификује њихову апликацију пре краја ове године. Увек смо говорили да подржавамо ратификацију."

Мађарска и Турска су једине чланице Алијансе које нису одобриле приступање Шведске и Финске овом војном савезу.

Услов Турске да одобри приступ Шведске у НАТО јесте да та земља изручи курдске сепаратисте који су оптужени за учешће у покушају државног удара 2016. године.

Поједини медији и аналитичари оцењивали су да Будимпешта блокира улаз скандинавских земаља у Алијансу како би добила средства из ЕУ фонда за опоравак.

"Блумберг" је имао нешто другачије тумачење Гуљасове конференције преневши да је Мађарска одбацила наводе да спречава улазак Финске и Шведске у НАТО у склопу своје борбе за милијарде евра помоћи Европске уније, али да је нагласила да неће гласати о проширењу војног савеза док не усвоји законе везане за те фондове.

Финска и Шведска - чланице ЕУ - процениће следећег месеца заједно са другим владама Уније да ли је Орбанова влада испунила услове да Брисел одмрзне 7,5 милијарди евра из фонда за опоравак од пандемије, које су биле блокиране због неспремности Будимпеште да се избори са корупцијом.

Гуљас је новинарима нагласио да ратификација и средства ЕУ нису повезани. "Та два процеса нису повезана", рекао је он.

Суочени са притиском лидера НАТО-а да дају зелено светло, Орбанови министри кажу да је парламент превише заузет да би се бавио било чиме што није у вези са спором ЕУ. На питање зашто посланици не планирају да ускоро гласају о проширењу НАТО-а, Гуљас се насмејао, слегнуо раменима и рекао да се то своди на "организацију рада".

Парламент ће покушати да ратификује кандидатуре за проширење НАТО-а до краја године, рекао је Гуљас.

Мађарска и Турска су једине чланице алијансе које још нису одобриле приступање две нове чланице НАТО савезу. Орбанова влада је поднела релевантне предлоге закона средином јула, али Парламент још није одобрио законе иако његова владајућа партија Фидес има двотрећинску већину.

Остали званичници ЕУ критиковали су Мађарску због тога, а Орбан се одавно сматра "одметнутим лидером" Уније који пркоси свим законима.

Ако Будимпешта на крају поклекне под притисцима, остаје само Турска као препрека чланству. Анкара за сада не одустаје од својих захтева које је представила Шведској и Финској. Два претендента за чланство у НАТО, међутим, те захтеве, према речима турског министра спољних послова, још нису испуниле.

Шведска и Финска аплицирале су за чланство у Северноатлантском савезу након што је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини. Стокхолм и Хелсинки су као разлоге за чланство навели страховања да би Русија могла и њих да "нападне" иако је Москва више пута децидно рекла да не намерава да шири своју операцију ван Украјине као и да се жестоко противи ширењу НАТО на исток.

image