Свет

Протест у Мадриду: НЕ за амнестију каталонских сепаратиста

Власти су процениле да се у шпанској престоници окупило 40.000 људи како би исказали незадовољство због потенцијалне премијерове сарадње с лидером странке Заједно за Каталонију
Протест у Мадриду: НЕ за амнестију каталонских сепаратиста© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Десетине хиљада Шпанаца протестовали су у Мадриду против могућих планова вршиоца дужности премијера Педра Санчеза да амнестира каталонске сепаратисте не би ли добио подршку каталонских сепаратистичких партија за останак на тој функцији након избора одржаних у јулу.

Присталице опозиционе конзервативне Народне партије (ПП) дошли су из целе Шпаније на митинг у Мадриду.

Власти су процениле да је у протестима учествовало 40.000 људи, пренео је Ројтерс.

Санчез би могао да остане на функцији уколико га подржи бивши каталонски лидер у егзилу Карлес Пуђдемон, чија је странка Јунтс (Заједно за Каталонију) добила седам посланичких места у парламенту.

Наиме, Пуђдемон је рекао да ће преговарати о подршци премијеру да формира владу уколико се испуни његов услов – амнестија за све који су имали везе с незаконитим референдумом о независности те шпанске покрајине 2017. године.

Пуђдемон иначе живи у Бриселу откад је побегао из Шпаније пре шест година да не би одговарао за сепаратизам.

Премијер је данас одржао свој политички митинг у Гави, у близини регионалне престонице Каталоније, Барселоне, где пак није помињао амнестију, али је рекао да социјалисти желе да се превазиђу друштвене поделе у вези с каталонском кризом.

Санчез је 2021. године помиловао девет сепаратиста који су издржавали затворске казне због оптужби за сепаратизам.

image