Свет

Украјинци беже с фронта: "Нећу да будем топовско месо"

С једне стране су корумпирани званичници који добијају мито од оних који избегавају регрутацију, а с друге су званичници који често игноришу проблеме рањених војника који имају законски основ за отпуштање из борбе
Украјинци беже с фронта: "Нећу да будем топовско месо"www.globallookpress.com © Alex Chan Tsz Yuk

Корупција у војним канцеларијама и регрутним центрима, лоша обука нових војника и рђаво поступање према рањеницима негативно утичу на морал украјинске војске. Многи се зато премишљају у вези с одласком на прве линије фронта, пише "Тајмс".

Лист наводи случај наредника украјинских оружаних снага Андреја, који је тешко рањен прошлог пролећа, али је упркос томе команда решила да га врати на фронт. Војник који није хтео да открије презиме рекао је да је зато побегао из болнице, крије се у Лавову, као и то да би пре пуцао себи у ногу него да се врати у борбу.

"Био сам војник по уговору, професионалац. Али пошто сам видео колико је систем корумпиран и неспособан, да га није брига ни за мене ни за моје повреде, зашто бих поново постао топовско месо?", изјавио је он за "Тајмс".

Његова прича открива још један велики проблем украјинских оружаних снага – проблем мобилизације за дуг сукоб и лош третман према рањеним и све уморнијим војницима.

Саговорник "Тајмса" за лош третман умногоме криви медицинске службе будући да је операција којој је подвргнут била делимично успешна и зато месецима касније осећа бол и утрнулост у руци.

"Рука ми је била у жалосном стању. Неки лекари су хтели новац да би ме отпустили из службе, али нисам имао да платим. Други су тврдили да сам спреман да се борим, упркос повредама", истакао је украјински војник.

Андрејеве приче иду у прилог ове године откривеном корупционашком скандалу у који је уплетена украјинска војномедицинска комисија. Наиме, шеф регионалног центра за регрутацију у Одеси Јевгениј Борисов успео је да купи себи вилу у Шпанији за 4,35 милиона долара користећи мито које је добио за издавање "белих карата", тј. потврде о медицинском изузећу.

Далеко од тога да је ово био једини случај, додаје "Тајмс" и констатује да се све своди на две ствари – с једне стране су корумпирани званичници који добијају мито од оних који избегавају регрутацију, а с друге су званичници који често игноришу проблеме рањених војника попут Андреја или других људи који имају законски основ за отпуштање из борбе, а не би ли успели да задрже искусне војнике.

Очување тренутних трупа и увећање истих је кључни фактор у стратегији Оружаних снага Украјине. "Тајмс" подсећа да је већини мушкараца старости од 16 до 60 година забрањено да путују ван земље од почетка рата.

Ипак, потреба за регрутима не јењава, новопридошлице су прошле тек четворонедељну обуку, зато је неопходно да се искусни војници не лече у иностранству.

"Чуо сам да операција у Немачкој може да ми врати руку у пређашње стање, али није ми дозвољено да напустим земљу", рекао је Андреј.

Повреда, рекли су му, није била довољно озбиљна да би добио поштеду с фронта. Наређено му је да се врати у своју јединицу у Донбасу.

"Нисам добио неопходан третман, није их било брига за мене. Зато сам и почео да се питам зашто ратујем. Више никад се нећу борити. Нећу бити њихово топовско месо", поновио је Украјинац за "Тајмс".

image
VV inauguration
banner