Свет

"Волстрит џорнал": Кијев не може да одговори на тактику Москве

Украјинска армија није у стању да одговори на промењену тактику руске војске и то је, према писању листа, један од главних разлога за њен неуспех
"Волстрит џорнал": Кијев не може да одговори на тактику Москве© Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Познати амерички лист "Волстрит џорнал" пише да су се руске оружане снаге добро адаптирале ситуацији у зони Специјалне војне операције, те да је промењена тактика руске војске и даље проблем за украјинску армију.

Украјинци, како се наводи, још нису у стању да адекватно одреагују на промене, што је један од главних разлога због којих је "контраофанзива Оружаних снага Украјине без резултата".  

Говорећи о фронту, командант Оружаних снага САД у Европи и Африци генерал Џејмс Хекер изјавио је за "Волстрит џорнал" да Американци пажљиво посматрају кретање Руса и анализирају њихову тактику, те да је "примећено неколико праваца у којима Русија остварује циљеве". 

Амерички лист оцењује да је Русија "извукла закључке из грешака", које је правила у првим фазама сукоба. 

Такође, закључује да би способност руске војске да се адаптира измењеним околностима "могла да створи тешкоће за Украјину". 

Као пример, наводи се да је Москва почела масовније да користи дронове, али и да је преместила складишта муниције и технике изван зоне до које могу допрети амерички ХИМАРС системи. 

image