Свет

Упозорење са Капитола: САД послале милијарде долара помоћи, а Кијев нема чиме да се похвали

Континуирани захтеви Зеленског за још америчке помоћи све чешће нема ко да чује
Упозорење са Капитола: САД послале милијарде долара помоћи, а Кијев нема чиме да се похвали© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Бела кућа позвала је америчке законодавце да одобре захтев председника Џозефа Бајдена за додатних 24 милијарде долара за Украјину до краја месеца како би се обезбедио несметан прилив помоћи Кијеву. "Рачунам на добру процену Конгреса Сједињених Држава", рекао је Бајден.

Америчка влада је издвојила средства за текућу фискалну годину, која се завршава 30. септембра, објаснио је саветник за националну безбедност Џејк Саливен. Сада су потребни додатни ресурси од Конгреса до 1. октобра како би се избегао прекид у снабдевању помоћи Украјини.

Континуирана помоћ Кијеву суочава се са све већим противљењем републиканских посланика, посебно у Представничком дому, где странка има већину. Критичари тврде да Вашингтон има важније приоритете од Кијева.

Украјински председник Владимир Зеленски састао се у четвртак са члановима Конгреса како би лично изнео своје аргументе за наставак слања милијарди долара вредне помоћи. Лидер већине у Сенату Чак Шумер је у једној реченици сумирао говор украјинског лидера. "Господин Зеленски је рекао: 'Ако не добијемо помоћ, изгубићемо рат'".

Званичници Беле куће одржали су дан раније тајни брифинг за конгресмене и сенаторе и том приликом је сенатор Џош Холи оценио да је политика Бајденове администрације у Украјини била неуспешна.

"Ако постоји неки пут до победе Украјине, ја за њега нисам чуо. Такође сам чуо да неће бити краја захтевима за финансирање", рекао је републиканац. "Оно што нам је у суштини речено је 'Спремите се и извадите чековну књижицу'. То је новац америчког народа. Потрошили су 115 милијарди долара и, до сада, у суштини немају чиме да се похвале", рекао је сенатор.

Говорећи за "Фокс њуз", Холи је поновио свој став да САД "не би требало да троше ни новчић више на Украјину" и позвао на ревизију средстава која су већ послата Кијеву.

Портпарол Беле куће Џон Кирби раније је позвао законодавце да не блокирају финансирање, упозоравајући да је "заиста критично време" да се помогне Кијеву.

Амерички званичници обећали су да ће подржавати Украјину "колико год буде потребно". Међутим, дуго очекивана контраофанзива Кијева, покренута почетком јуна, је пропала а ситуација на терену навела је Запад да се припрема за продужени сукоб и довела у питање његову решеност да подржава Зеленског.

image