Свет

Карабах већ напустило више од 4.850 људи; У Јеревану протести и хапшења

У престоници Јеревану демонстранти се већ окупљају, а полиција је почела да приводи окупљене који захтевају оставку премијера Пашињана
Карабах већ напустило више од 4.850 људи; У Јеревану протести и хапшења© Tanjug/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP

Према подацима до 10 сати по средњеевропском времену, око 5.000 људи до сада је напустило Нагорно-Карабах и прешло у Јерменију, саопштила је прес служба јерменске владе. 

Како се наводи, подаци о њих 3.900 су већ сумирани, док се још одређују потребе 950 особа. 

Власти истичу да ће сви они грађани, који немају где да се сместе, бити распоређени на места које је одредила влада.

Раније је такође било саопштено да ће Јереван прихватити све карабашке Јермене који се одлуче да напусте Карабах и населе се у Јерменији након што је Баку недавно покренуто "антитерористичку операцију". Она је касније заустављена, и почели су преговори о реинтеграцији Јермена из Карабаха у Азербејџану.

Ипак, Јермени су незадовољни последњим дешавањима. Јереван, престоница Јерменије, од поновне ескалације сукоба сваког дана дрмају протести.

Долазило је и до сукоба са полицијом, народ је у једном тренутку покушао и да уђе у зграду владе, а данас, како преносе медији, полиција је већ почела да приводи демонстранте, док је опозиција најавила антивладине шетње.

Према последњим информацијама, до сада је приведено више од 142 грађана. Они су део групе демонстраната који су данас у центру Јеревана захтевали оставку премијера Јерменије Никола Пашињана.

У међувремену, саопштено је да је ухапшен и син бившег председника Јерменије Роберта Кочарјана Левона. Његовом сину суд је одредио притвор од месеца дана због напада на полицију током демонстрација.

Део народа, подсетимо, незадовољан је политиком премијера Никола Пашињана. Он је раније изјавио да признаје да је спорни регион Карабах део Азербејџана. То је изазвало незадовољство народа, а посебно након последње ескалације сукоба, јер су се Јермени од распада СССР-а борили да Нагорно-Карабах не припада Азербејџану. 

image