Свет

Најављени преговори лидера Јерменије и Азербејџана: Прво Брисел па Шпанија

Јерменска делегација у Бриселу би требало да разговара и са саветницима председника Француске Емануела Макрона, немачког канцелара Олафа Шолца и представницима Европског савета
Најављени преговори лидера Јерменије и Азербејџана: Прво Брисел па Шпанијаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Премијер Јерменије Никол Пашињан и лидер Азербејџана Илхам Алијев поново ће се састати 5. октобра у граду Гранада у Шпанији како би разговарали о ситуацији у Нагорно-Карабаху.

Медији јављају да је вест објавио јерменски Савет безбедности. 

Како пише "Комерсант", делегације двеју земаља пре тога састаће се и у Бриселу и то 26. септембра. Јерменију ће тамо представљати секретар Савета безбедности државе, а Азербејџан - помоћник председника Алијева. 

Јерменска делегација у Бриселу би требало да разговара и са саветницима председника Француске Емануела Макрона, немачког канцелара Олафа Шолца и представницима Европског савета. 

У међувремену, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган сутра ће посетити Азербејџан како би разговарао са Алијевим. Анкара је, подсетимо, од старта подржала операцију Азербејџана.

Ситуација у Нагорно-Карабаху, спорном региону, у којем масовно живе етнички Јермени, сада је стабилизована. Премијер Јерменије, подсетимо, недавно је иступио са револуционарном изјавом да Јереван признаје да је регион део Азербејџана. Ипак, мировни споразум између сукобљених снага тада није био постигнут у целини.

Након покретања а затим и обустављања "антитерористичке операције", Баку је саопштио да жели да ради на интеграцији Јермена из Карабаха у остатак Азербејџана.

Међутим, Јерменија поручује да ће прихватити све карабашке Јермене који се одлуче да напусте Карабах и населе се у Јерменији. 

Јерменски медији тако су данас јавили да власти у сарадњи са руским миротворцима организују пребацивање у Јерменију оних који су остали без крова на главом. 

image