Свет

Нагорно-Карабах: Примењује се прекид ватре с Азербејџаном

У току су и "политичке консултације" о будућности отцепљеног региона с већински јерменским становништвом који је Азербејџан поново заузео у 24-часовној муњевитој офанзиви
Нагорно-Карабах: Примењује се прекид ватре с АзербејџаномGetty © Photo by Alex McBride/Getty Images

Етничке јерменске власти у Нагорно-Карабаху саопштиле су да се одредбе прекида ватре с Азербејџаном успостављеног 20. септембра примењују, укључујући и евакуацију рањених и доставу хуманитарне помоћи до главног града региона Степанакерта.

Ради се на обнови снабдевања електричном енергијом, а радови би требало да се заврше до 24. септембра, наведено је у саопштењу, пренео је Ројтерс.

У току су и "политичке консултације" о будућности отцепљеног региона с већински јерменским становништвом који је Азербејџан поново заузео у 24-часовној муњевитој офанзиви, навела је агенција.

Договор о прекиду ватре између азербејџанских оружаних снага и јерменских трупа у спорном региону Нагорно-Карабаха, насељеном претежно Јерменима, постигнут је уз посредовање руског мировног контингента.

С друге стране, по речима министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, Европска унија и САД доприносе дестабилизацији на Јужном Кавказу, настојећи да наметну своје посредничке напоре Јерменији и Азербејџану.

Руски мировњаци ће на сваки начин доприносити нормализацији живота у зони сукоба у Нагорно-Карабаху, рекао је Лавров на заседању 78. Генералне скупштине Уједињених нација.

image