Свет

Амерички посланици писали саветнику Беле куће: Желимо тачан износ колико нас кошта Украјина

Сенатор Џејмс Дејвид Венс, као и чланови Представничког дома САД Мет Гец и Чип Рој скренули су пажњу на чињеницу да је администрација америчког лидера Џозефа Бајдена изнела различите процене у погледу обима потрошње на Кијев
Амерички посланици писали саветнику Беле куће: Желимо тачан износ колико нас кошта Украјина© Drew Angerer/Getty Images

Група америчких посланика затражила је од саветника Беле куће за националну безбедност Џејка Саливана информацију о тачном износу средстава која је та земља потрошила на Украјину.

Писмо је објавио републиканац из Охаја, сенатор Џејмс Дејвид Венс.

"Пишемо вам да бисмо вам пружили прилику да разјасните своје речи и јасно саопштите укупан износ буџетских средстава свих државних ресора за рат у Украјини и за 'земље погођене ситуацијом у тој земљи', као и за све друге трошкове које имају амерички порески обвезници у вези са овим сукобом", наводи се у писму.

У њему се наглашава да су посланици забринути за интегритет америчке администрације у погледу тачног износа трошкова за помоћ кијевским властима и другим земљама у вези са украјинским сукобом.

Осим Венса, писмо су потписали и чланови Представничког дома америчког Конгреса Мет Гец (републиканац са Флориде) и Чип Рој (републиканац из Тексаса). 

Они су указали на то да је администрација председника Џозефа Бајдена изнела различите процене у погледу износа средстава утрошених на Украјину. 

Према њиховим речима, Саливанове изјаве указују да је реч о 79,9 милијарди долара. Истовремено, како се наглашава у писму, Канцеларија за менаџмент и буџет Беле куће објавила је податке према којима је на Украјину и неке друге државе потрошено 111 милијарди долара.

"Разлика између ова два износа је 31,1 милијарду долара, што је више од последњег буџетског захтева администрације за Украјину", навели су посланици.

Како су нагласили, "тешко је замислити да се недостатак јасноће о овом питању може објаснити на безазлен начин".

У писму се такође наводи да су званичници администрације дали и друге изјаве о помоћи Кијеву, које су међусобно контрадикторне.

Наиме, администрација Вашингтона је 10. августа затражила од Конгреса као додатну потрошњу из савезног буџета у фискалној 2023. години, која се у Сједињеним Државама завршава 30. септембра, 13 милијарди долара за хитну војну помоћ Кијеву и 8,5 милијарди долара за помоћ Украјини и низ других земаља у области економије и безбедности.

Чињеница да тренутно Конгрес такође није одобрио буџет за предстојећу 2024. годину је још једна лоша вест за Украјину. Ако документ не буде усвојен до 1. октобра, онда ће испоруке оружја Кијеву бити обустављене.

image